Nogomet
75

Ivica Osim: Napravili smo puno i sada ne bismo trebali stati

Piše: Nedžad Jamaković
Ivica Osim (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Bilo bi tragično da ne uspijemo otići u Brazil, mada, šta znači to tragično, ova zemlja je imala dosta tragedija u prošlosti, prvenstveno kroz rat. Međutim, imamo takvu situaciju da nam je ovoga puta teško ne uspjeti", rekao je za Klix.ba legendarni Ivica Osim uoči dvije odlučujuće utakmice koje naša nogometna reprezentacija igra za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Predsjednik Odbora za posredovanje i savjetovanje Nogometnog saveza BiH Ivica Osim uveličao je, zajedno sa nogometnim legendama Hasanom Salihamidžićem i Paulom Sousom, koji su tu došli u organizaciji UEFA-e i UniCredit banke, turneju i dolazak trofeja Lige prvaka u Sarajevo. Turneja se dešava u trenutku kada našu zemlju trese nogometna groznica zbog odlučujućih mečeva Zmajeva, večeras protiv Lihtenštajna i četiri dana kasnije protiv Litvanije, za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Osim ove mečeve dočekuje sa posebnom pažnjom, kao i svi drugi navijači širom BiH, a iskoristio je priliku da zamoli sponzore da Hasana Salihamidžića puste na utakmicu, jer će njegovo prisustvo puno značiti igračima. "On nas je puno zadužio i on je sastavni dio tog tima. Kada je igrao svi su molili Boga da ga imaju, kamo sreće da je mlađi i da je sada tu sa svojim iskustvom igranja u Ligi prvaka, bio bi od velikog značaja za čitav tim. Međutim, dobro je da se podsjetimo svega, a poznato je da mi lako zaboravljamo. Onim što je bio, Hasan nas je puno zadužio", kazao je Osim za naš portal.

Igrači svjesni dokle su došli

Nogometni savez BiH u posljednje vrijeme njeguje takvu politiku gdje nađe načina da oda priznanja zaslužnima za stvaranje ove reprezentacije, pa je tako ovih dana i prvi selektor reprezentacije Fuad Muzurović pozvan da kao gost Saveza prisustvuje utakmici u Litvaniji.

"Moramo održavati kontinuitet, da ljudi ne zaborave da je neko igrao i prije njih, i dobro igrao i bio selektor. Mislim da je to dobro za obje strane i za igrače da se podsjete, a za ljude koji su tu izabrani, kao Muzur recimo, da vide da se još neko brine o njima, a ne "bio si i proš'o". To bi trebala biti stalna praksa i ja sam njima u Savezu to i predložio, sad je Muzur, drugi put neko drugi, ima tu još ovih starijih igrača", kaže Osim.

Kada je riječ o predstojećim utakmicama Zmajeva, legendarni Švabo kaže da su igrači svjesni dokle su došli. "To je vrlo bitno, kod nas je bitno kad već znaš šta si napravio, a napravili su puno, iako moram da kažem da se nisu baš slomili previše, jesu zato što je teško igrati ovakve utakmice. Sad bi trebalo da ne zapnu, a to je pamet, što jednostavnije, što kolektivnije, što studioznije prići utakmici i to je to. Može se primijetiti na njima da su napregnuti, ja ne volim vidjeti kod igrača kad su malo previše našpanovani, jer to može biti i opasno. Ipak, došli smo u situaciju kada teško možemo da ne uspijemo".

Na pitanje hoćemo li na vrijeme uspjeti zamijeniti neke igrače i podmladiti tim, Osim kaže: "Kraj karijere je onda kad više ne možeš i oni trebaju znati da je to tako. A mi imamo selektora koji odlučuje o tome".

Bez podjela i politike

O našim šansama na Svjetskom prvenstvu kaže da je vrlo bitno što već imamo iskustvo. "Koga god izvučemo u grupama, vjerovatno smo već igrali sa njima, igrali smo sa cijelim svijetom. Međutim, ima tu više stvari, ovaj stručni štab je pomogao jer nije dozvolio da se bilo kad dođe u neke nesuglasice i različita mišljenja i da dođu novinari da iskoriste situaciju. Time je već postignut neki mir i to se prenosi na igrače, među njima nikada nije bilo ekscesa, što je novinarima neinteresantno, ali tako treba živjeti u jednoj takvoj ekipi. I mi u ovom Komitetu za normalizaciju, koji nije ni trebao, smo bili vrlo korektni i što se tiče druženja i priče, na sličnoj smo liniji, nema podjela i politike, pa je puno lakše i igračima", naveo je Švabo.

Napominje i kako priželjkuje da u reprezentaciji ima što više igrača iz Premijer lige BiH. "Lično bih volio da cijela reprezentacija bude iz Premijer lige, jer bi to diglo kvalitet lige. Ipak, raja voli svoga igrača, da ga vidi svaki dan, ako treba da ga naruži na ulici, to bi bilo poželjno. Međutim, moramo puno poraditi na tome, promijeniti uslove za rad, jer šta nam vrijedi jedan dobar stadion. Jedino Čelik može da igra i jedini je napredovao, jedini igra malo brže, to bi trebao biti slučaj na svim stadionima,da igrači imaju jednake uslove i atmosferu, a na atmosferu ne možemo utjecati. Možemo jednim normalnim ponašanjem, da ne dolazi do ispada publike i da se niko ne boji doći na stadion. Dakle, puno treba uraditi na tome", zaključio je Osim.