Evropa je cilj
0

Ivan Sesar: Hvala navijačima jer nisu gledali odakle sam

Razgovarao: Edin Isanović
Sesar potpisuje ugovor
Sesar potpisuje ugovor
Ivan Sesar je ljetos stigao u bordo svlačionicu iz zagrebačkog Dinama. Za kratak period postao je jedan od najcjenjenijih igrača FK Sarajevo. Povjerenje i poštovanje zaradio je svojim ponašanjem i zalaganjem na terenu. U intervjuu za Sarajevo-x.com Sesar je govorio o pripremama, navijačima, proljetnom dijelu sezone, gradu na Miljacki...

Kako je došlo do realizacije transfera u FK Sarajevo?

Na početku priprema Irfan Redžepagić me kontaktirao i rekao da je Sarajevo zainteresirano za moje usluge i da žele da dođem. Naglasio bih da sam imao kontakte i sa nekim drugim klubovima, ali sam u to vrijeme imao važeći ugovor sa Dinamom, tako da su papiri bili problem. U osmom i devetom mjesecu 2011. godine bio sam u kontaktu sa Irfanom koji me upoznao o stanju u klubu. Pratio sam rezultate prvih pet kola, sve je bilo super, shvatio sam da Sarajevo ima izuzetno kvalitetnu ekipu i da će se boriti za vrh, želio sam postati dio tog tima. Otišao sam do Zagreba, objasnio Zdravku Mamiću situaciju, raskinuo ugovor sa Dinamom i posljednji dan prijelaznog roka preselio na Koševo.

Uvijek ste isticali da ste prezadovoljni prijemom navijača. Kako danas komentarišete cijelu priču?

Iskreno, imao sam određeni strah kako će navijači reagirati na moj dolazak, ali sam se na utakmicama trudio, igrao do krajnjih granica svojih mogućnosti i oni su to prepoznali. Davali su mi podršku, nisu gledali odakle sam i ja imam potrebu da im se ovom prilikom zahvalim.

Kako ocjenjujete igru kluba i Vašu individualnu u prvom dijelu sezone?

Uvjeren sam da je moglo i bolje. Aktuelno treće mjesto nije tako loše i mislim da ćemo se do kraja boriti za naslov. Imam veliku žal zbog toga što nismo prošli u polufinale Kupa BiH. Bio sam siguran da možemo stići do samog kraja. Poslije neiskorištenog penala na utakmici u Banjoj Luci i u finalu Bajramskog turnira rekao sam da nisam za to i da ću izbjegavati kaznene udarce. Ja sam počeo u izuzetno lošem fizičkom stanju, jer nisam prošao ni dana priprema i sigurno je da nisam mogao dati doprinos koji se od mene očekuje. Sada vjerujem da ću pružiti bolje partije.

Koliko tim sa Koševa može na proljeće?

Glavni cilj je Evropa. Mislim da se sa dobrim startom u proljetnom dijelu prvenstva možemo uključiti u borbu za prvaka. Želimo prvenstvo učiniti neizvjesnim.

Stigao je novi trener i nekoliko novih igrača. Da li će to donijeti kvalitet u igri Bordo tima?

Svakako, svaka promjena trenera donese nešto dobro, pozitivno. Trener Jović je sigurno donio puno toga dobrog, puno novih stvari gdje smo i mi igrači pozitivno reagirali na njegove zahtjeve. Što se tiče igrača stigao je Krpić koji posjeduje odlične fizičke sposobnosti i bit će pojačanje za našu momčad. Matija Matko je provjereno ime BiH, ljubimac navijača i sigurno će nam njegovo iskustvo dobro doći.

Prema Vašem mišljenju - ko su favoriti za naslov prvaka?

Kako sada stvari stoje, Željezničar i Široki Brijeg. Čeka nas još puno utakmica, puno je bodova u igri i definitivno još ništa nije gotovo.

Koji Vam je bh. teren ostao upamćen kao teren s najžešćim pritiskom domaćina i zašto?

U prvom dijelu sezone po dobrom neću pamtiti Trebinje. Izgubili smo utakmicu, domaćin je priredio neugodnu situaciju našim navijačima, a i sami igrači na terenu su bili neugodni, vrijeđali su nas cijelu utakmicu. Ne svi.

Jeste li se prilagodili životu u glavnom gradu BiH?

Jesam, grad mi se sviđa, ljudi su opušteni, susretljivi i sve me to čini sretnim. Slobodno vrijeme provodim sa djevojkom, ona je domaća u Sarajevu, pa sam prepušten njoj.

Vodite li računa o zdravoj ishrani?

Živim u Hotelu Grand od samog dolaska u Sarajevo. Dnevno imam tri izuzetno kvalitetna obroka , odličan smještaj i što je veoma bitno – zadovoljan sam sa ljudima u hotelu, osjećam se kao doma.