Fabio Cannavaro
0

"Italijanski mediji nategnuli su me za ja.."

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kapiten italijanske nogometne reprezentacije Fabio Cannavaro (36) odahnuo je nakon što je Italijanski olimpijski odbor (CONI) napokon zaključio slučaj koji ga je povezivao uz doping aferu.

Podsjetimo, cijeli slučaj je krenuo prošle sedmice. Na treningu Juventusa u augustu uoči prvenstvenog meča s Romom je Cannavara ubola osa, nakon čega su mu liječnici dali lijek na bazi kortizona koji je na listi zabranjenih sredstava. Međutim, klupska liječnička služba nije prijavila antidopinškoj komisiji Talijanskog olimpijskog odbora (CONI) davanje lijeka protiv alergije, pa je tako na kraju došlo do istrage, a Cannavaro je proteklih sedmica, kada je stvar izašla u javnost, bio glavna tema u italijanskim medijima.

Kako se cijela medijska hajka odrazila na njega iskusni je branič slikovito dočarao.

  • Dobro ste me nategnuli za ja.. Ako ne razumijete, mogu vam ponoviti - rekao je Cannavaro na novinarskoj konferenciji u sjedištu Italijanskog nogometnog saveza u Firenci.

  • Moja je savjest na mjestu. Ubude vas osa i onda vas se razvlači po novinama kao da ste bili dopingovani. Kada je sve ovo krenulo, mislio sam da sanjam. Određene novine i televizijske stanice jako su pretjerale. Sve je zapravo bilo jako pretjerano i nadam se da se više nikad tako nešto neće ponoviti jer sam uvijek imao uzornu karijeru u skladu s pravilima – rekao je Cannavaro.

Predsjednik Antidoping komisije CONI-ja Pino Capua, još je jednom ponudio objašnjenje cijelog slučaja.

  • Cannavaro nije bio dopingovan, on je nevin. Cijeli slučaj bio je birokratska pogreška – rekao je Capua.

Nagađa se da će Juventus zbog cijelog slučaja i neprijavljivanja davanja kortizona igraču biti novčano kažnjen, dok je Cannavaro dobio zeleno svijetlo za priključenje saigračima iz reprezentacije, te će konkurirati za sastav u srijedu kada će “azzurri” ugostiti Kipar u Parmi u posljednjem kvalifikacijskom nastupu u osmoj skupini.