Po gol na obje strane
0

Italija i Paragvaj podijelili bodove

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Aktuelni svjetski prvaci, Talijani, iz prve utakmice na Svjetskom prvenstvu u JAR-u izvukli su samo bod.

Čvrsta nacionalna ekipa Paragvaja borbenom je igrom ostvarila zacrtani cilj - ostati neporažen. Mogli su i do cijelog plijena, budući da su prvi poveli. Dogodilo se to u 39. minuti kad je u šesnaestercu Talijana nakon centaršuta najprisebniji bio Alcaraz i udarcem glavom donio prednost svojoj reprezentaciji.

Talijani su "iščupali" bod ponajviše zahvaljujući golmanu Villaru koji je nakon ubačaja iz kornera u 63. minuti promašio loptu i omogućio De Rossiju da poentira iz peterca i postavi, ispostavit će se, konačan rezultat utakmice, Paragvaj - Italija 1:1. Svjetski prvaci iz 2006. bili su bolja ekipa u drugom poluvremenu, no to im nije pomoglo da potpuno preokrenu rezultat i zabilježe pobjedu.

Iako će to tek iduće utakmice pokazati, ovo je bio derbi grupe F. Oba pogotka postignuta su iz prekida.

Prvo poluvrijeme prolazilo je u pravoj uspavanci, gdje se Paragvaj organizirano branio, a Italija je kontrolirala igru u kojoj ništa konkretno nisu stvorili na suparničkoj strani.

U takvom šahovskom meču jedina prava uzbuđenja su mogla biti stvorena iz prekida, te je tačno tako i bilo. No, pogodak je pao na drugoj strani, pred Buffonom. Nakon slobodnog udarca Aurelia Torresa iznad Cannavara i De Rossija se vinuo Alcaraz i glavom postigao prvi reprezentativni pogodak u karijeri. Bio je to, inače, jedini paragvajski udarac tokom ogleda u okvir gola.

Italija je, logično, u nastavku jurišala prema izjednačenju, no ne može se reći da su napadi bili posebno potentni i organizirani. Više je Lippijeva ekipa pravila agresiju na silu, a do izjednačenja su došli u 63. minuti kada je Pepe izveo korner, a grdno pogriješio paragvajski golman Villar.

Htio je izboksati loptu, no promašio je udarac, a spremno je grešku dočekao Daniele de Rossi za lagani pogodak s dva metra.

Do kraja ogleda je Italija bila bolja, a jedine prave prijetnje su bili udarci s dvadesetak metara i više Pepea i Montoliva.

Treba reći da je na poluvremenu talijanski selektor Lippi zamijenio prvog svog golmana Gianluigija Buffona, vjerovatno zbog određene povrede koju je zadobio golman Juventusa. Zasad nije poznato o čemu je riječ. Njegova zamjena među talijanskim stativama, Marchetti, u nastavku nije imao nijednu intervenciju.

U utorak će drugi ogled ove grupe odigrati Slovačka i Novi Zeland.

Svjetsko nogometno prvenstvo, 1. kolo grupe F:

Italija - Portugal 1-1 (De Rossi 63 / Alcaraz 39)

Slovačka - Novi Zeland (utorak, 13.30 sati)