Nogomet
0

Italija favorit za dobijanje Eura 2012.

FENA
Približava se kraj odbrojavanju (countdown) sati do srijede, 18. aprila, kada će u Cardiffu Izvršni odbor UEFA-e odlučiti kome će povjeriti organiziranje Evropskog nogometnog prvenstva 2012. godine, a talijanska glasila obznanjuju danas kako će se Italija predstaviti s valjanim i ozbiljnim projektom i ostaje favoritom među kandidatima.

Istina, ne spominje se kakav je taj projekt, već se prenosi izjava Luce Pancallija, donedavnog posebnog povjerenika Talijanskog nogometnog saveza i sadašnjeg potpredsjednika Talijanskog olimpijskog odbora (CONI), koji je pripremio talijansku kandidaturu, kako "Italija odlazi na utakmicu za Euro 2012. s ozbiljnim projektom", prenosi Hina.

"Skromnost se uvijek isplati, kako u životu tako i u sportu, ali u spoznaji da se radilo dobro, za pobjedu", kaže Pancalli i naglašava kako ima povjerenje u Izvršni odbor UEFA-e.

"Mi smo se pripremali za pobjedu, nosimo u konkurenciju ozbiljni projekt", naglasio je Pancalli. "Italija je i dalje favorit za dobivanje organizacije Eura 2012., ali, istina, sada je nešto manji nego prije određenog vremena", ocijenjuje tisak dodajući kako su na talijansku kandidaturu utjecali događaji nasilja na stadionima početkom 2007. kada je u Cataniji ubijen jedan policajac tokom sukoba s navijačima, kao i skandal dogovaranja ishoda utakmica.

Talijansko izaslanstvo će u Cardiff pratiti i ministrica sporta Giovanna Melandri, koja je uvjerena kako na izbor UEFA-e neće utjecati skandali u talijanskog nogometu.

Predsjednik nogometnog saveza (FIGC), koje je izabran prije desetak dana, Giancarlo Abete upozorava kako se u Italiji drži "kako neke stvari moraju doći same po sebi, kako nam jednostavno pripadaju, ali to nije način za štovanje drugih saveza, posebno zbog razdoblja kroz koji prolazimo".

Abete se ipak nada kako će "milijunima Talijana omogućiti istu radost domaćina kao za Mundial", svjetsko nogometno prvenstvo održanu u Italiji 1990.

"Imamo moralne i profesionalne resurse za dobivanje Eura 2012.", ipak zaključuje Abete.