Nogomet
23

Istraživanje o SP-u: BiH među 11 najkvalitetnijih ekipa u Brazilu

Anadolija
Zmajevi
Zmajevi
Istraživanje poznate američke mreže ESPN o šansama i igračkom kadru reprezentacija na Mundijalu u Brazilu pokazalo je da se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi među 11 najkvalitetnijih ekipa od ukupno 32 selekcije, koliko ih učestvuje na prvenstvu. Istraživanje bh. reprezentaciji daje, naprimjer, bolje šanse da se nađe među osam najboljih nego Holandiji, Portugalu, Rusiji i Italiji.

Pema Indeksu kvalitete fudbala (SPI), pripremljenom na osnovu rejtinga reprezentacija, ali i igračkog kadra koje posjeduju, BiH je među selekcijama koje bi sigurno trebale proći grupnu fazu ako se ne desi nešto nepredviđeno ili neko veliko iznenađenje.

Prema ovom istraživanju, iz grupe A dalje će se plasirati domaćin Brazil, ali i Meksiko, iz grupe B to bi trebali da budu Španija i Čile, grupe C Kolumbija i Obala Slonovače, grupe D Urugvaj i Engleska, grupe E Francuska i Ekvador, grupe F Argentina i Bosna i Hercegovina, grupe G Njemačka i Portugal i iz grupe H Belgija i Rusija.

Prema analizi, u grupi F najviše šansi da se dalje plasira ima selekcija Argentine i to 92,5 posto, a nakon nje reprezentacija BiH sa 58,1 posto, dok se najmanje šanse daju Nigeriji, 31,1 posto, i Iranu samo 18,2 posto.

BiH ima tri posto šansi za finale

Reprezentacija Hrvatske, koja je uz BiH jedini predstavnik iz regiona, a koja se takmiči u grupi A, ima 36,6 posto šansi za prolaz u osminu finala. Prema istraživanju ESPN-a, iz te grupe dalje bi trebali proći Brazil, i to 99,4 posto i Meksiko 39,7 posto.

Prema ovom istraživanju, reprezentacija BiH ima tri posto šansi da se nađe u finalu ovog svjetskog prvenstva.

Bolji od BiH su domaćin Brazil, koji predvodi listu sa 91,8 bodova i 57 posto šansi da igra u finalu, a slijede Argentina sa 28 posto, Njemačka 20, Španija 18, Čile 11, Francuska 9, Kolumbija 7, Urugvaj 6, Engleska 6, Belgija 6, BiH 3, Holandija 3, Ekvador 3 i Protugal 3 posto šansi da zaigra u finalu ovog Mundijala.

Selekcija BiH predvođena Safetom Sušićem ima 58 posto šansi da se nađe među 16 najboljih ekipa na prvenstvu i čak 27 posto šansi da zaigra u četvrtini finala, a 12 posto u polufinalu, odnosno da se plasira među četiri najbolje ekipe svijeta.

BiH i Engleska imaju podjednake šanse da dođu do polufinala

Prema ovom istraživanju, BiH i Engleska imaju podjednake šanse, odnosno 12 posto, da se nađu u polufinalu Mundijala.

S druge strane, reprezentaciji Hrvatske, koja na ovoj listi ima 75,7 bodova, daju se šanse od jedan posto da se nađe u finalu i 37 posto među najboljih 16 ekipa turnira.