Nogomet
0

Istraga protiv fudbalskih legendi zbog stečaja Parme

SRNA
Hristo Stoichkov
Hristo Stoichkov
Italijansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv najboljeg bugarskog fudbalera svih vremena Hrista Stoichkova i još desetak nekadašnjih fudbalera Parme zbog bankrota kluba, piše sofijski dnevnik "Standard".

Osim Stoichkova, pod istragom su fudbaleri koji su igrali za Parmu od 1995. do 2003. godine Faustino Asprilla, Luigi Apolloni, Lorenzo Minotti, Tomas Brolin, Enrico Chiesa, Dino Baggio, Lilian Thuram, Massimo Crippa, Hernan Crespo i Juan Sebastian Veron

Oni su optuženi da su saučesnici nekadašnjem predsjedniku kluba Calistu Tanziju i njegovo desnoj ruci Domenicu Barili za bankrot kluba. 

Pod istragom je još 17 osoba, među kojima je i bivši izvršni direktor Parme Fabrizio Larini.

Paralelna istraga vodi se i protiv sadašnjeg igrača Fiorentine Carvaglia Amaurija za koga je Tanzi 2000. godine platio jednoj konsultantskoj kući 3,5 miliona eura, iako ga je preuzeo bez novca iz švicarskog Belinzona. 

Prema navodima tužilaštva, Tanzi i Barili su ukrali 10 miliona eura iz "Parmalata", koncerna koji je bio vlasnik Fudbalskog kluba Parma, putem lažnih reklama i promotivnih ugovora sa igračima. Fudbaleri, međutim, nikada nisu učestvovali i reklamama ili drugim sličnim događajima. 

Tanzi je zbog finansijskih zloupotreba osuđen na 18 godina zatvora u kome se nalazi od 2010. godine.  
Koncern za hranu i bezalkoholna pića propado je zbog gubitka od 14 milijardi eura, a akcionari su prevareni sa lažnim bankarskim garancijama za desetine miliona američkih dolara.