Nogomet
0

Istraga i protiv UBS banke zbog korupcije u FIFA-i

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Švicarska banka UBS pod istragom je zbog veza s Međunarodnom nogometnom federacijom (FIFA) čiji su čelnici osumnjičeni za korupciju.

Prije UBS banke, prošle sedmice banka Credit Suisse također je priznala da se protiv nje vodi istraga u vezi velikog korupcijskog skandala koji potresa FIFA-u.

"U UBS se istražuju računi FIFA-e, drugih nogometnih saveza, organa i pojedinaca", saopćila je najveća švicarska banka.

Istraga se vodi protiv pojedinaca i organizacija, među kojima su i svi koji su navedeni u optužnici američkih pravosudnih organa iz 20. maja ove godine, u vezi istrage korupcije u FIFA.

Po švicarskim zakonima, banke su dužne prijaviti sve sumnjive račune i finansijske transakcije. Švicarske vlasti su u julu otkrile čak 81 slučaj transakcija koje "mirišu" na pranje novca za račun FIFA-e.

Švicarske javni tužilac u septembru je kazao kako je zaplijenjen dio FIFA-inih sredstava, kao i apartmani u švicarskim Alpama.

Američke vlasti su u maju objavile da vode istragu pod optužbom za korupciju "tešku" 150 miliona dolara protiv 14 visokih dužnosnika FIFA-e.

Krajem maja su u hotelu u Zurichu, samo dva dana prije izbora za predsjednika FIFA-e, uhapšena sedmorica visokih dužnosnika te organizacije. Uprkos tome, Blatter je dobio peti mandat na izborima ali je samo par dana kasnije, pod pritiskom korupcijskog skandala najavio svoj odlazak.

Blatter je prošlog mjeseca suspendovan na 90 dana, zajedno s prvim čovjekom Europske nogometne federacije (UEFA) Michelom Platinijem, zbog sumnjive isplate od dva miliona švicarskih franaka godine.

Platini je do suspenzije važio za favorita u utrci za novog predsjednika FIFA-e, na izborima koji će biti održani 26. februara sljedeće godine.