Nogomet
7

Ispred zvijezda El Clasica: Castro i Aspas donijeli najviše bodova svojim klubovima u Primeri

Piše: O. T.
Ruben Castro i Iago Aspas (Foto: EPA)
Ruben Castro i Iago Aspas (Foto: EPA)
Pored najvećih zvijezda svjetskog fudbala koji igraju za Barcelonu i Real Madrid, napadači Real Betisa i Celte Vigo Ruben Castro i Iago Aspas, svojim golovima donijeli su najviše bodova svojim klubovima.

Ruben Castro je ove sezone postgao 18 golova u 37 utakmica za Real Betis u Primeri. Zahvaljujući Castrovim golovima Betis je osvojio 16 bodova.

Isti broj bodova osvojila je i Celta Vigo zahvaljujući golovima Iaga Aspasa koji je postigao 14 golova u 34 nastupa u Primeri ove sezone.

Iako je Castro osmi, a Aspas tek 14. najbolji strijelac lige, njihovi golovi bili su od velike važnosti za njihove klubove. Naime, Betis ima samo šest bodova više od Sporting Gijon, prvog tima u zoni za ispadanje, dok je Celta peta na tabeli i sigurni je učesnik grupne faze ili kvalifikacija za Evropsku ligu naredne sezone.

Messi je naprimjer postigao 26 golova u ovoj sezoni, ali njegovi golovi donijeli su 11 bodova Barci. Suarezovih 36 golova Barceloni je donijelo 13 bodova. Ronaldova 33 gola Realu su donijela 10 bodova.... Od njih je po tome bolji i Nolito koji je sa 12 golova donio 14 bodova Celti.

Ova statistika računa se tako što se u obzir uzimaju samo golovi koji su direktno utjecali na osvajanje jednog ili tri boda.. Recimo, Castro je četiri puta u ovoj sezoni bio jedini strijelac u četiri pobjede Betisa rezultatom 1:0, dok je naprimjer Suarez postigao osam golova u pobjedama Barce od po 8:0 i 6:0 tako da ti golovi nisu bili ključni u pobjedama.