Humani nogometaš
0

"Ispraznio sam stan zbog siromašnih"

Totalsport
Lagodan život i hedonizam doveli su me do nesanice i tahikardije - izjavio je 40-godišnji trener nogometaša Milana, Leonardo Nascimento de Araujo, za brazilski sedmičnik Veju.

Bio je to "nenogometni" razgovor s nekad vrhunskim brazilskim nogometašem, koji je priznao da je patio od teških psihičkih poremećaja na vrhuncu karijere, baš u vrijeme dok je nastupao za Milan (1997.-2001.).

  • Dogodilo se to prije desetak godina, kada sam bio 30-godišnjak. Osjećao sam se krivim jer sam si mogao priuštiti skupu odjeću, kao i izlazak na otmjena mjesta. Umjesto da sam uživao u toj ekskluzivi, razbolio sam se. Bolovao sam od depresije, koja je za posljedicu imala nesanicu i tahikardiju.

  • Pohađao sam terapije tri mjeseca. Moja bivša supruga i roditelji pomogli su mi da se izvučem. Počeo sam čitati filozofske i psihološke knjige, te sam ubrzo dobio ideju osnovati fondaciju Gol di Letra. Ubrzo sam sasvim ispraznio vlastiti milanski dom. Riješio sam se čak i kompjutera - otkrio je Leonardo, koji je spomenutu fondaciju za pomoć siromašnoj djeci pokrenuo zajedno s prijateljem i nekadašnjim saigračem u Sao Paulu i PSG-u, kao i u brazilskoj reprezentaciji, Raijem.

Istom je prilikom otkrio da nikad nije niti će imati menadžera.

  • Tokom čitave karijere sam sam vodio vlastite poslove te administrirao vlastitim finansijama. Uvijek sam investirao bez pomoći posrednika, te sam se tome mislio isprva posvetiti nakon što sam završio karijeru nogometaša. Tada sam mislio da nikad neću željeti biti trener. Čak sam priznao vlasniku kluba Silviju Berlusconiju da sam upisao privatni kurs menadžmenta na Univerzitetu Bocconi.

  • I dalje se vidim u poslovnim vodama. Mislim da je moja trenerska karijera samo jedna etapa pri razvoju u poslovnog čovjeka.