Liga prvaka
0

Ispala oba Manchestera, Dinamo najgora ekipa

Totalsport
(Foto: AFP)
Bh. nogometni reprezentativac Edin Džeko je sa dvije asistencije u srijedu navečer na Etihadu doprinio pobjedi svog Manchester Cityja nad minhenskim Bayernom (2-0) u posljednjoj utakmici grupe A Lige prvaka, ali to nije bilo dovoljno Građanima za plasman u dalju fazu takmičenja.

Cityju je osim pobjede nad Bavarcima u srijedu bila neophodna pomoć Villareala u meču sa Napolijem odnosno da Italijani ne zabilježe pobjedu, ali se to ipak dogodilo na El Madrigalu (0-2).

City je poslije pomalo smušenog početka do vodstva stigao pogotkom Davida Silve u 37. minuti, kada mu je na ivicu kaznenog prostora glavom spustio loptu Džeko, a Španac odapeo projektil, koji je završio u mreži Hansa-Joerga Butta.

Za 2-0, postarao se Yaya Toure u 53. minuti i opet na asistenciju bh. centarfora, koji je osim uspješnih dodavanja kod pogodaka bio konstantna prijetnja za odbranu Bavaraca prije svog izlaska u 77. minuti. Umjesto njega u igru je ušao Nigel de Jong.

Napolitance je u drugi krug Lige prvaka na El Madrigalu odveo Marek Hamšik. Poljak je najprije asistirao Goghanu Inleru u 65. minuti, da bi u 77. minuti sam pospremio loptu u mrežu španskog tima za kraj nadanja Cityja, koji će takmičenje nastaviti u Evropskoj ligi.

Nogometaši Basela priredili su pravu senzaciju izbacivši Manchester United iz takmičenja Lige prvaka. Švicarski prvak slavio je na St. Jakob-Parku s 2-1.

Basel je u ovaj nevjerojatan poduhvat krenuo pogotkom već u 9. minuti utakmice. Xherdan Shaqiri prošao je s lijeve strane Baselova napada, ubacio loptu na peterac, golman De Gea je nepotrebno nogom odbio loptu do Marca Strellera koji je s nekoliko metara pogodio praktički prazan gol za 1-0. To je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena.

Manchester United krenuo je odlučno u nastavak, ali nikako nije dolazio do čiste prilike. Minimalna prednost Basela stajala je sve do 85. minute kada je Alexander Frei, ponovo nakon asistencije Shaqirija pogodio za 2-0 i srušio sve snove Uniteda o ovogodišnjem osvajanju Lige prvaka.

Pogodak nade za eventualni povratak u 89.minuti dao je Phil Jones, ali bilo je prekasno. Basel je tako, barem zasada kreirao iznenađenje sezone izbacivši moćni United iz najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Osim toga, bilo je ovo tek treći put u klupskoj istoriji Uniteda da ispadaju u grupnoj fazi takmičenja. Prethodna dva puta dogodila su se u sezonama 1994/1995 i 2005/2006.

Još nekoliko vrlo zanimljivih podataka obilježilo je ovu utakmicu. Prošlo je više od pet godina otkako je Manchester United posljednji put poražen izvan svog Old Trafforda (Celtic 2006. godine u novembru). Baselov prvi pogodak je tek drugi koji je United primio u posljednjih devet gostujućih utakmica. A ispadanjem i gradskog rivala Cityja, Engleska je ostala na samo dva predstavnika u posljednjih 16, što se nije dogodilo od sezone 2003/2004.

U drugom susretu grupe Benfica je s minimalnih 1-0 slavila protiv Otelul Galatija, a jedini pogodak postigao je Paragvajac Oscar Cardozo u sedmoj minuti prvog dijela.

Potop Dinama na Maksimiru

Nogometaši Lyona pobjedom 7-1 protiv Dinama na maksimirskom stadionu osigurali su plasman u osminu finala Lige prvaka.

Lyonu se ipak nije dogodilo da po prvi put od sezone 2002/03 propusti plasman u nokaut-fazu, iako se takav scenario činio kao vrlo izvjestan uoči večeri odluke, meča 6. kola u D grupe.

Naime, Ajax je na drugom mjestu imao tri boda više od Lyona i za sedam golova bolju gol-razliku.

Real Madrid je odradio veliki dio posla za Lavove, jer je slavio u Amsterdamu protiv Ajaxa s 3-0.

Ostatak posla obavila je francuska ekipa sama u Zagrebu, dakako, uz obilatu ''pomoć'' hrvatskog prvaka koji je zaključio svoj evropski hod u Ligi prvaka bez i jednog osvojenog boda, te s najubjedljivijim porazom na kraju takmičenja.

Što se tiče maksimirskog mečaa, najvažnije je istaknuti kako je Dinamo od 28. minute igrao bez isključenog Jerka Leke, koji je dobio drugi žuti karton zbog povlačenja s leđa Bafetimbija Gomisa.

Ipak, Dinamo je poveo u 40. minuti. Golman gostiju Hugo Lloris dva puta je branio udarce Beqiraju, ali je na drugi put odbijenu loptu pritrčao Mateo Kovačić i pospremio je u praznu mrežu.

Hugo Lloris, koji je uoči utakmice priznao kako je njegova ekipa ''jednom nogom već u Evropa ligi'', rezignirano je tada vrtio glavom. Nije mogao niti zamisliti da će nešto više od sat vremena kasnije slaviti plasman svoje ekipe u nokaut-fazu!

Ali, bio je to i jedini sretan trenutak u tužnoj maksimirskoj večeri za Dinamove navijače. Lyon je već do poluvremena izjednačio preko Bafetimbija Gomisa, koji je prvi puta u karijeri postigao četiri gola na jednoj utakmici. Dosad nikada nije upisao niti hat-trick u karijeri! Ivana Kelavu je ''probušio'' u 45., 48., 52. i 70. minuti. Ostala tri gola za goste, u čijim je redovima Dejan Lovren igrao do 54. minute, postigli su Gonalons u 48., Lisandro u 64. i Briand u 75. minuti.

Dodajmo kako je Lyon u periodu od 45. do 52. minuta, dakle u razmaku od 8 minuta, postigao četiri pogotka, što je rekord Lige prvaka. Nikada to nikome nije pošlo za rukom.

Dinamo je, pak, s učinkom od nula bodova i gol-razlikom 3-22 najslabija ekipa u istoriji Lige prvaka po učinku u grupi.

Real Madrid je s maksimalnim učinkom, šestom uzastopnom pobjedom, okončao svoj nastup u grupi. U Amsterdamu je savladao Kopljanike' s 3-0, čime je, dakako, itekako pomogao Lyonu. Jose Callejon bio je dvostruki strijelac za ''kraljevski klub''. U 14. minuti postigao je prvi, a u drugom minutu sudijske nadoknade i svoj drugi, a Realov treći gol. U međuvremenu je u 41. minuti poentirao i Gonzalo Higuain.

CSKA velikom pobjedom u Milanu prošao u osminu finala

Moskovski CSKA iznenadio je milanski Inter u gostima što im je donijelo nastavak u takmičenju u Ligi prvaka s obzirom da su "ziheraškom" utakmicom Lille i Trabzonspor odigrali 0-0.

Moskovljani su u posljednje kolo grupe ušli kao najveći autsajder s obzirom da im je trebala pobjeda u Milanu i neriješeni rezultat Lillea i Trabzonspora. Međutim, to se upravo i dogodilo.

Prvo poluvrijeme u Milanu završilo je bez pogodaka, a u nastavku je prvi "udario" CSKA. Napadač iz Obale Slonovače Seydou Doumbia bio je strijelac u 50. minuti za 1-0 nakon asistencije Vagnera Lovea.

Samo minut kasnije, Argentinac Esteban Cambiasso je, nakon jedne odbijene lopte u kaznenom prostoru, vratio stvari na početak i postigao gol za 1-1. Rezultat je na semaforu stajao do 87. minute kada je obrambeni igrač Vasili Berezucki postigao pobjednički pogodak vrijedan osmine finala Lige prvaka. Ova utakmica milanskom Interu rezultatski nije ništa značila, a to se moglo i vidjeti po postavi i reakciji igrača na primljene pogotke.

U drugoj utakmici grupe B Trabzonspor je došao po "iks" u Lille i to je ostvario. Međutim, nije računao da će Moskovljani slaviti kod Intera što ih je ostavilo bez nastavka takmičenja u Ligi prvaka, a Lille bez Evrope uopšte! Spomenimo još samo da je Lille uputio čak 21 udarac prema proivničkom golu, od čega je pet išlo u okvir, ali nijedna nije pronašla put do mreže turske ekipe.

Inter je već kolo ranije osigurao osminu finala Lige prvaka i to sa vodećeg mjesta u grupi.

Liga prvaka, grupa A

Manchester City – Bayern 2-0 (Silva 37, Toure 53) Villareal – Napoli 0-2 (Inler 65, Hamšik 77)

Redoslijed: 1. Bayern 13, 2. Napoli 11, 3. Manchester City 10, Villareal 0.

Liga prvaka, 6. kolo. grupa B:

Inter - CSKA 1-2 (Cambiasso 51 / Doumbia 50, Berezucki 87) Lille - Trabzonspor 0-0

Redoslijed: 1. Inter 10, 2. CSKA 8, 3. Trabzonspor 7, 4. Lille 6

Liga prvaka, 6. kolo, grupa C:

Basel - Manchester United 2-1 (Streller 9, Frei 85) Benfica - Otelul Galati 1-0 (Cardozo 7) Redoslijed: 1. Benfica 12, 2. Basel 11, 3. Manchester United 9, 4. Otelul 0

Liga prvaka, 6. kolo, grupa D:

Dinamo – Lyon 1-7 (Kovačić 40 / Gomis 45, 48, 52, 70, Gonalons 48, Lisandro 64, Briand 75) Ajax – Real Madrid 0-3 (Callejon 14, 90+2, Higuain 41)

Redoslijed: 1. Real Madrid 18 (+17), 2. Lyon 8 (+2), 3. Ajax 8 (0), 4. Dinamo 0 (-19)