Nogomet
0

Islamisti u Mogadishu zabranili gledanje SP-a

FENA
Islamske milicije koje su preuzele kontrolu nad somalijskom prijestonicom pucale su u zrak iz svojih pušaka i prekinule snabdijevanje strujom za improvizirana kina kako bi spriječili ljude da gledaju utakmice Svjetskoga nogometnog prvenstva, javili su svjedoci.

Unija islamskih sudova rasturila je skupove ljudi koji su posmatrali nogometne mečeve, javili su svjedoci. Strogo tumačenje islamskih zakona često zabranjuje zapadne filmove i televiziju kao nemoralne.

"Sve dok su islamisti preuzimali kontrolu nad našim gradom, mislili smo da ćemo dobiti slobodu. Oni nas, međutim, sada sprečavaju da posmatramo Svjetsko prvenstvo", izjavio je Adam Hashi-Ali, tinejdžer iz Mogadisha, javio je AP.

Nemiri su uslijedili nakon što je vođa islamske milicije izjavio kako ne želi nametnuti vladu u talibanskom stilu, što je predstavljalo značajan odmak od njegovih ranijih poziva za striktnom islamskom republikom.

Šejh Sharif Sheikh Ahmed također je negirao američke tvrdnje da njegova grupa štiti teroriste, uključujući članove Al-Qaide koje traže Sjedinjene Države zbog bombaških napada iz 1990. na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji u siromašnom i nemirnom Rogu Afrike.

"Američka zabrinutost temelji se na pogrešnim procjenama. Islamski sudovi ne kriju teroriste. Ne želimo nametnuti šerijat. Prihvatit ćemo mišljenje somalijskog naroda", izjavio je 41-godišnji lider.

Rastuća snaga Unije islamskih sudova prisilila je SAD i ostale svjetske sile da sa zabrinutošću posmatraju kako radikalni islam hvata korijenje.

Sjedinjene Države podržale su sekularnu alijansku ratnih zapovjednika koja se bori protiv islamskih milicija u pokušaju da iskorijeni teroriste. Plan je, međutim, propao jer se većina lidera alijanse krije nakon sedmica borbi u kojima je ubijeno najmanje 330 ljudi.

Somalija je bez stvarne vlade otkako su uglavnom na klanovima zasnovani ratni zapovjednici svrgnuli diktatora Mohameda Siada Barrea 1991. godine i orenuli se jedni protiv drugih stvarajući suparničke feude.

Ujedinjene nacije pomogle su u stvaranju prijelazne vlade tokom pregovora održanih prije dvije godine, ali vlada - sa sjedištem u Baidoi, oko 250 km od Mogadisha - nije mogla ući u prijestonicu zbog nasilja.