Nogomet
0

Irska razbila "zelenu" Estoniju

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometna reprezentacija Irske je bez većih problema svladala ipak nedoraslu reprezentaciju za Evropsko prvenstvo – Estoniju. Bilo je 4-0, a domaćini su utakmicu završili bez oba centralna odbrambena igrača.

Estonija je u Tallinnu na Le Coq Areni poražena s uvjerljivih 4-0 od Irske. Mrežu domaćina načeo je Keith Andrews u 13. minuti utakmice kada je glavom u mrežu poslao loptu koju mu je prije toga proslijedio Aiden McGeady. Andrei Stepanov dobio je prvi žuti karton u 17. minuti, a nakon isto toliko vremena dobio je i drugi što je značilo da će Estonija ostati bez centralnog odbrambenog igrača prije kraja prvog poluvremena koje je završilo minimalnom prednošću za goste.

U nastavku je, u 67. minuti, na 2-0 povisio Jon Walters koji je na lijevoj stativi gola golmana Pareikoa dočekao ubacivanje Robbiea Keanea, te glavom sa svega nekoliko metara proslijedio loptu u gol.

Na 3-0 povisio je strijelac pet pogodaka u dosadašnjem djelu kvalifikacija Robbie Keane u 71. minuti utakmice. Andrews je izveo slobodan udarac s nekih 25 metara, a odbijenu loptu od strane golmana Pereikoa u mrežu je pospremio Keane. Konačnih 4-0 postavio je također igrač LA Galaxyja u 88. minuti susreta s bijele tačke. Stephen Hunt srušen je u kaznenom prostoru od strane Atsa Purje, a siguran izvođač je bio 31-godišnji kapetan.

Spomenimo još da je Estonija prije četvrtog pogotka Irske ostala i bez drugog centralnog odbrambenog igrača, Piiroje, koji je u svega sedam minuta sakupio dva žuta kartona (70. i 77. minuta).

Uzvratni susret koji će biti samo formalnost odigrat će se za četiri dana u Dublinu.

Dodatne kvalifikacije za EP:

Estonija - Irska 0-4 (Andrews 13, Walters 67, Keane 71, 88-11m)