Može sve, ali fotelje ne
0

IO NSBiH protiv ukidanja tročlanog Predsjedništva

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Na jučer održanoj sjednici, Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (IO NSBiH) donio je skandalozan zaključak da se prihvata posljednji prijedlog nacrta Statuta NSBiH, koji su pripremili FIFA i UEFA, izuzev odredbi koji se odnose na funkciju Predsjednika, jer je stav IO da NSBiH i dalje treba da ima tročlano Predsjedništvo.

“Jednoglasno je usvojena informacija o sastancima sa predstavnicima FIFA/UEFA, s tim što je zaključak Izvršnog odbora da se prihvati posljednji prijedlog nacrta Statuta N/FS BiH, koji su pripremili FIFA/UEFA, izuzev odredbi koje se odnose na funkciju Predsjednika, jer je stav Izvršnog odbora da N/FS BiH i dalje treba da ima tročlano Predsjedništvo“, stoji u zvaničnom zapisniku sa sjednice objavljenom na web-stranici NSBiH.

Ukoliko ovakav stav bude usvojen na Generalnoj skupštini, koja će biti održana 16. jula u Sarajevu, Savezu prijeti suspenzija ili isključenje, što znači da reprezentacija i klubovi ne bi mogli učestvovati na međunarodnim takmičenjima.

"Ukoliko statut ne bude usvojen NSBiH-u bi se mogla, naglašavam mogla, predvidjeti čak i suspenzija, što bi značilo suspenzija nastupa na međunarodnim takmičenjima", jasan je bio predstavnik UEFA-e Marcel Benz na nedavno održanoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Ovakav stav IO NSBiH u suprotnosti je sa slatkorječivim izjavama članova tročlanog Predsjedništva NSBiH na nedavno održanoj pres-konferenciji, na kojoj su obećavali da će prijedlog UEFA-e i FIFA-e biti prihvaćen, čime su još jednom pokazali da su spremni pristati na sve kompromise, ali samo onda kada nisu u pitanju njihove fotelje, pa makar takva odluka mogla imati pogubne posljedice za nogomet u našoj zemlji.

Kako smo već pisali, 16. juli ove godine zaista predstavlja "Dan D" za nogomet u BiH, a članovi Generalne skupštine imat će priliku postati grobari ovog sporta u našoj zemlji i čini se da je to prilika koju neće propustiti.