Morem, kopnom i zrakom
0

Invazija bh. navijača na Portugal!

Piše: A. Karadža
Navijači BiH u Estoniji (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
Navijači BiH u Estoniji (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
Kako se utakmica u Lisabonu, protiv Portugala približava, tako raste i euforija među navijačima reprezentacije BiH. Svi sa nestrpljenjem očekuju utakmicu, igraju se selektora razrađujući taktike, očekuju svaku vijest o Ronaldovoj povredi, a oni najsretniji planiraju i organizuju odlazak na utakmicu u Lisabon 14. novembra.

Nekoliko agencija obezbijedilo je putne aranžmane za odlazak na utakmicu, a navijačka invazija na glavni grad Portugala bit će izvršena sa kopna, mora i vazduha. Na stadionu "Estadio de Luz", na kojem inače igra Benfica, očekuje se nekoliko hiljada navijača koji će pristići iz cijelog svijeta.

Odlazak na utakmicu građanima koji žive u BiH, obezbijedio je i Centrotrans. Kako nam je rekao Muamer Lutvić, direktor sektora za turizam te kompanije, za odlazak u Portugal vlada rekordna zainteresovanost.

"Ni u snu nismo sanjali da će situacija biti ovakva. Imat ćemo dva puna aviona, a možda čak i treći, iako je bio planiran jedan avion", rekao je Lutvić za Sarajevo-x.com.

On je dodao da će vize obezbjediti agencija, a papiri će se predavati u portugalskoj ambasadi u Zagrebu, jer Konzulat u Sarajevu ne izdaje vize. Kako je Lutvić rekao, prijave su skoro pa zatvorene, trajat će još dan ili dva, a kompanija će procijeniti hoće li biti obezbijeđen i treći avion na relaciji Sarajevo-Zagreb-Lisabon.

Ništa drugačija situacija nije ni u agenciji "Sol Azur" iz Sarajeva koja navijačima omogućava putovanje na utakmicu avionom, ali i kombinacijom autobus - brod.

Omar Ibrahimagić, iz agencije Sol Azur, rekao je da potražnja jako velika i neočekivana.

"Još malo, pa nestalo", rekao je Ibrahimagić dodavši da iz Sarajeva sigurno polaze jedan autobus i avion. Do kraja sedmice će se primati prijave, nakon čega će u Zagreb biti predata papirologija potrebna za izdavanje viza.

Ne treba ni sumnjati da će "zmajevi" podršku imati i od brojnih pripadnika bh. dijaspore koji će krenuti put Portugala kako bi pružili svu nepohodnu podršku reprezentaciji BiH u historijskoj utakmici.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Sefalija Mujdanović, vođa BH Fanaticosa, članovi ove navijačke skupine doći će iz cijelog svijeta.

"Naši članovi u Portugal dolaze iz Njemačke, Švedske, Holandije, BiH. Na tribinama stadiona u Lisabonu bit će i 50-tak naših članova iz daleke Amerike", rekao je Mujdanović.

Portugalski savez Fanaticosima je zabranio unošenje megafona, bubnjeva i zastava sa kopljima bojeći se eventualnih nereda.

Mujdanović je obećao da problema neće biti, jer Fanaticosi žele do kraja dati podršku igračima u želji da se obezbjedi plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Navijači BiH bit će smješteni u blokovima 33-38 na Coca-Cola tribini, a očekuje se da će našim navijačima biti obezbijeđeno oko 4.500 karata.