Nogomet
0

Interpol raspisao potjernice za dvojicom zvaničnika FIFA-e

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Interpol je saopštio danas da je objavio međunarodne potjernice za dvojicom zvaničnika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) i četvoricom korporativnih direktora, na zahtjev SAD, koje vode istragu o korupciji u svjetskoj kući fudbala.

Takozvane crvene potjernice raspisane su za Jackom Warnerom, bivšim predsjednikom Fudbalske federacije Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba (KONKAKAF) te Nicolasom Leozom, bivšim šefom Fudbalske federacije Južne Amerike.

Ostala lica sa potjernica su Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis i Mariano Jinkis, koji su osumnjičeni da su umiješani u korupciju tešku više od 150 miliona dolara.

Šesta osoba je brazilski državljanin Jose Marguilles, koji je bio šef dvije of-shore kompanije koje su se bavile televizijskim prenosima fudbalskih mečeva.

Ovaj potez Interpola uslijedio je sedam dana nakon velikog potresa u FIFA-i, kada su SAD objavile optužbe i pokrenule krivičnu istragu o korupciji u svjetskoj fudbalskoj organizaciji i određivanju domaćina svjetskih fudbalskih kupova.