Serie A
0

VIDEO / Inter - Roma 5-3

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Prvi put nakon 2005. godine, kada su prvenstvene utakmice u pitanju, nogometaši Intera slavili su na svom San Siru pobjedu protiv Rome. Dugo čekanje pretvoreno je u 5-3 pobjedu.

Ukupno pet ligaških utakmica u nizu Roma nije izgubila na gostovanju kod Intera. U tom periodu, dakle bez utakmica u Kupu i Superkupu, ubilježili su dvije pobjede i tri remija, a snovi da će u istome uspjeti i u nedjeljnoj utakmici 24. kola počeli su se topiti već nakon 130 sekundi utakmice.

Toliko je, naime, bilo potrebno Wesleyju Sneijderu da pronađe lopti put do mreže za uvodno vodstvo domaćina. Sjajnom nizozemskom nogometašu bio je ovo prvi start za aktuelne talijanske, evropske i svjetske prvake još od decembra prošle godine.

Susret je Roma igrala bez Francesca Tottija, Davida Pizarra, Adriana i Philippea Mexesa, dok su Interu nedostajali Dejan Stanković, MacDonald Mariga, Lucio, Luca Castellazzi, Walter Samuel i Cristian Chivu.

U takvoj raspodjeli snaga obje su ekipe dobro djelovale u svojim napadačkim akcijama, ali je Inter bio taj koji je na golu imao raspoloženog Julia Cesara, a u napadu, većim dijelom utakmice, ideju više. Veliki minus aktuelnim prvacima ostaje činjenica da situaciju s igračem više u polju nisu znali iskoristiti i da su tek u posljednjim trenucima utakmice taj period igre riješili sa 3-2 u svoju korist.

Zabio je za branitelje naslova Eto'o u 35., a potom i 63. iz penala povećavši prednost svoje ekipe na 3-1. Uslijedio je crveni karton Nicolasa Burdissa nakon prekršaja na Giampaolu Pazziniju, a potom i gol Thiaga Motte u 71. minuti koji je trebao usmjeriti utakmicu u mirne vode.

Ne samo da to nije učinio, već se igra otvorila a Roma u takvoj situaciji zaigrala na sve ili ništa. Golovima Mirka Vučinića i Simonea Lorije "vučica" je došla na prag iznenađenja, no prije nego što se nada do kraja razbuktala Esteban Cambiasso je zaključio golijadu pogodivši za konačnih 5-3.

Pobjedom je Inter došao do trećega mjesta tabele na kojem ima pet bodova manje od vodećeg Milana, ali i utakmicu "rezerve" koja nudi priliku smanjenja bodovne prednosti na dva boda razlike.

Serie A, 24. kolo:

Inter – Roma 5-3 (Sneijder 3, Eto´o 35, 63-11m, Motta 71, Cambiasso 90 / Simplicio 13, Vučinić 75, Loria 80) Bologna – Catania 1-0 (Portanova 41) Brescia – Bari 2-0 (Diamanti 17-11m, Caracciolo 90) Genoa – Milan 1-1 (Flores 45 / Pato 29) Lazio – Chievo 1-1 (Hernanes 45 / Cesar 64)

Lecce – Palermo 2-4 (Giacomazzi 17, Jeda 50 / Miccoli 36, Pastore 57, Hernandez 60, Iličić 62) Napoli – Cesena 2-0 (Cavani 13, Sosa 90) Parma – Fiorentina 1-1 (Amauri 15 / D'Agostino 49-11m)