Nogomet
0

Inter ostaje vlasnik titule u Seriji A iz 2006. godine

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako je u izvještaju državnog advokata Stefana Palazzija od četvrtog jula ove godine Inter također spomenut u kontekstu nečasnih radnji, milanski nogometni klub ostaje vlasnik naslova pobjednika Serije A 2006. godine.

Odlučilo je tako Savezno vijeće Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) objavivši u ponedjeljak da ne vidi pravne osnove za oduzimanje naslova milanskom klubu.

Riječ je o famoznom skandalu Calciopoli, koji je doveo do Juventusovog gubitka naslova iz 2005. i 2006. godine, ispadanja torinskog kluba u Seriju B te doživotnog izgona iz nogometa glavnog direktora kluba Luciana Moggija.

Sud je tada utrvrdio, zahvaljujući gomili snimljenih telefonskih razgovora, da je Moggi potkupljivao sudije. Iz istog razloga kažnjeni su i Fiorentina (s 15 oduzetih bodova), Milan (osam) i Lazio (tri), koji su zgriješili u blažem obimu.

Kasnije se ispostavilo da su sa sudijama "mutili" i iz Intera, a sam je Moggi u maju prošle godine zatražio od FIGC-a da Milanezima uzme naslov iz 2006. godine, te da ga u analima tretira "neosvojenim".