Nogomet
108

Inovacije na Svjetskom prvenstvu: Sprejevi i kamere za lakši rad sudija

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetsko prvenstvo u Brazilu koje je počelo sinoć utakmicom između domaćina i reprezentacije Hrvatske, donijelo je i neka nova pravila. Sigurno ste primijetili sprej koji sudije koriste na terenu.

"Nestajući" sprej se koristi kako bi na najbolji način sudije odredili udaljenost "živog zida" prilikom izvođenja slobodnih udaraca. Ovaj sprej su sudije već koristili u Brazilu i Argentini, kao i prvenstvu svijeta za klubove u Maroku.

Cilj je da sudije obilježe propisanih 9,15 metara za postavljanje "živog zida", a dobar je i zbog toga što nestane s trave već za minutu.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu je i prvo na kojem se donosi odluka o tome je li lopta prešla crtu u realnom vremenu. Svi stadioni na kojima se igraju utakmice imaju sistem kamera koje je postavila njemačka firma GoalControl GmbH, tako da se svaki gol snima sa sedam kamera, a kada je lopta u blizini, kamera prati njeno kretanje. Ukoliko se dogodi sumnjiva situacija, brzo se obavlja analiza, a na kompjuteru će se sudiji pokazati "Gol", ukoliko je lopta u potpunosti prešla gol liniju.