Nogomet
57

Inicijativa Nogometnog saveza BiH: Premijer liga BiH bi mogla imati 10 ili 12 klubova

Piše: D. B.
Darko Ljubojević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Darko Ljubojević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ideja o smanjenju broja klubova koji se takmiče u BH Telecom Premijer ligi prisutna je već nekoliko godina, a prema riječima potpredsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Darka Ljubojevića, ona je ponovo aktualizirana i bit će predložena kao tačka dnevnog reda na sljedećoj Skupštini NSBiH.

Potpredsjednik NSBiH je u razgovoru za portal Klix.ba rekao da se ozbiljno razmišlja o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH s ciljem poboljšanja kvaliteta takmičenja i napretka naših klubova.

"Ideja postoji odavno, a dokaz za to je činjenica da smo još 2011. godine na Skupštini NSBiH, tada kao Komitet za normalizaciju NSBiH, ponudili dvije opcije za smanjenje Premijer lige BiH. To tada nije usvojeno. Međutim, došlo je do promijena u Skupštini, formiran je novi Izvršni odbor, pa smo na sastancima vezanim za Premijer ligu u protekle dvije godine razmatrali razne opcije unapređenja bh. nogometa, a jedna od ideja je smanjenje lige", izjavio je Ljubojević za portal Klix.ba.

On i njegove kolege smatraju da je smanjenje Premijer lige dobro rješenje za napredak kvaliteta nogometa i klubova, u šta su se uvjerili na primjerima zemalja iz okruženja.

"Ovo je preglomazna liga za uslove u kojima mi živimo. Zemlje u okruženju su uradile istu stvar i imaju pozitivna iskustva. Lige i klubovi su doživjeli znatan napredak, tako da ćemo o smanjenju lige razgovarati u narednim sedmicama i mjesecima. Stvorila se ideja da na narednoj Skupštini predložimo smanjenje Premijer lige kao jednu od tačaka dnevnog reda, o čemu se trebaju izjasniti delegati", rekao je potpredsjednik NSBiH.

Premijer ligu bi u budućnosti trebalo činiti 10 ili 12 klubova.

"Razmišljali smo o ligi od 10 ili 12 klubova, ali je ipak najvažnije da se liga smanji. Lično vjerujem da je najbolje rješenje liga od 10 klubova, ali ne bih imao ništa protiv lige u kojoj bi ih bilo 12", jasan je bio Ljubojević.

Zašto ideja nije realizovana ranije, nije želio posebno komentarisati. Umjesto toga je izrazio nadu da će prijedlog biti usvojen već na sljedećoj Skupštini NSBiH.

"Ne znam i ne bih ulazio u detalje zbog čega delegati ranije nisu prihvatili smanjenje lige. Ne bih da komentarišem njihove razloge. Sada je važno da se ponovo razgovara i radi na tome, pored svih drugih stvari koje smo uradili za unapređenje našeg nogometa. Stvorena je pozitivna atmosfera u kojoj bi ideja o smanjenju lige, uz jednu dobru pripremu, mogla biti usvojena na Skupštini u narednom periodu, nadam se već na sljedećoj", kazao je Ljubojević.

Nogometni treneri, nogometaši i ljubitelji nogometa smatraju da je zimska pauza u Premijer ligi u trajanju od tri mjeseca preduga. U NSBiH traže i adekvatno rješenje tog problema.

"Razmišljamo i o ovoj tromjesečnoj pauzi s obzirom na to da se kod nas ne igra u decembru, januaru i februaru. I u tom slučaju imamo ideja, razgovarali smo i o promjeni kalendara, ali su evidentni objektivni problemi, prije svega kvalitet naših terena. Mi već sada, dva kola prije kraja prvog dijela prvenstva, zbog padavina imamo ogromne probleme s kvalitetom terena. U ovoj situaciji je bolje igrati duže u maju, nego u drugoj polovini novembra ili u decembru. Problem druge pauze ćemo riješiti samo poboljšanjem infrastrukture", završio je Ljubojević.