Nogomet
1

Infantino: Svi korumpirani neka odmah napuste FIFA-u

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Gianni Infantino, koji se dva mjeseca nalazi na mjestu predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA), pozvao je "sve koji su korumpirani unutar FIFA-e" da to vrhovno fudbalsko tijelo "odmah napuste prije nego budu uhvaćeni".

Infantino je u ranijskim medijskim nastupima "obećao da će počistiti upravno tijelo fudbala" koje je od maja prošle godine u središtu korupcijskog skandala vezanog za davanje mita, namještanje utakmica i dogovaranja domaćinstava svjetskih prvenstava.

"Ne znam da li još uvijek postoje korumpirani pojedinci ili pravna lica, nadam se da ne postoje. Ukoliko postoje, bolje im je da odmah napuste FIFA-u jer ćemo ih, prije ili kasnije, suočiti s licem pravde, a tada će biti izbačeni i kažnjeni", rekao je Infantino u intervjuu za Fox Sports.

Kada je riječ o mjestu održavanja Svjetskog prvenstva u fudbalu 2026. godine, rekao je da će ta odluka biti donesena u 2020.

"Uskoro će početi ponude za mjesto održavanje. Moramo osigurati da proces nadmetanja bude apsolutno transparentan. Bit će potrebne tri ili četiri godine da donesemo odluku o tome".

Infantino je na mjestu čelnika FIFA-e naslijedio Seppa Blattera, dugogodišnjeg predsjednika fudbalske federacije kojem je zabranjen rad u fudbalu na šest godina zbog netransparentne uplate od dva miliona švicarskih franaka predsjedniku Evropske fudbalske federacije (UEFA) Michelu Platiniju, koji je također kažnjen sa šest godina zabrane rada u fudbalu.

U prvim obaćanjima javnosti s mjesta predsjednika FIFA-e Infantino je rekao da će "učiniti sve kako bi vratio ugled fudbalskoj asocijaciji". Nakon što se njegovo ime početkom aprila pojavilo u dokumentima "Dosje Panama", u vezi pranja novca, Infantino je sve negirao.