Nogomet
0

Infantino drugu sedmicu na čelu FIFA-e: Izabran sam da budem lider, a ne ambasador

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Novoizabrani predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) čvrsto je odlučio da, osim na čelu krovne fudbalske organizacije, bude i "gazda" svjetskog fudbala.

Uslijed skandala koji su FIFA-u potresli prošle godine došlo je do "podjele vlasti i ovlasti" u tom fudbalskom tijelu s tim da generalni sekretar ima kontrolu poslovanja, ali i veću platu od samog predsjednika. Navodno je uoči izbora za predsjednika FIFA-e, 26. februara, kandidatima poručeno da će uloga predsjednika biti "strateška i diplomatska" što se kosi sa onim što je iz FIFA-e rečeno ranije u decembru: da predsjednik u javnosti treba predstavljati FIFA-u i biti pozitivna slika te organizacije.

"Izabran sam da budem lider FIFA-e, ne da budem ambasador ili zamjenik generalnog sekretara te organizacije. To je uloga koju želim ispuniti. Naravno, to nije pitanje novca, to je pitanje institucije i kredibiliteta", rekao je Infantino.

FIFA još uvijek čeka da se popuni mjesto generalnog sekretara nakon što je sa te pozicije u januaru smijenjen Jerome Valcke zbog skandala sa korištenjem tajnih dokumenata i sukoba interesa.

"Generalni sekretar imat će veoma važnu ulogu. Tu ulogu sam imao i znam kakav je to posao i šta on znači, tačno znam kakav odnos mora da bude između predsjednika i generalnog sekretara", rekao je Infantino.On je na čelu FIFA-e već je drugu sedmicu.

"Pokušavam da uradim pravu stvar, naravno da će tu biti i puno grešaka, ali samo onaj koji ne radi ništa ne pravi greške. I ako ih bude, vjerujem da će biti puno više dobrih stvari", rekao je.Skandal je FIFA-u potresao u maju prošle godine kada je nekoliko zvaničnika ove organizacije privedeno pod optužbama za korupciju nakon čega su slijedile kazne, smjene i nova hapšenja.

Etički komitet Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) suspendovao je dugogodišnjeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera kao i predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) Michela Platinija koji su obuhvaćeni istragom zbog sporne uplate od dva miliona švicarskih franaka koji je Blatter uplatio Platiniju. Obojici je zabranjen rad u fudbalu na šest godina.