Sergej Barbarez
0

"Imamo sjajnu generaciju, baraž se može preskočiti"

Razgovarao: Edin Isanović
Sergej Barbarez
Sergej Barbarez
Sergej Barbarez je bio simbol nogometne reprezentacije BiH. Nekadašnji igrač Veleža spada u najomiljenije i najcjenjenije sportske ličnosti u BiH.

Za odabranu selekciju svoje domovine debitovao je u Argentini 1998. godine kada su nas Batistuta i društvo u prijateljskom dvoboju savladali 5-0. Poslije toga je za nacionalni tim odigrao još 46 utakmica i postigao 17 golova. Sa bh. reprezentacijom dva puta je bio na pragu plasmana na jedno veliko takmičenje. Ipak, osjetio je razočarenje, neuspjehom.

U oktobru 2003. godine trebala nam je pobjeda protiv Danske kako bi putovali na kontinentalnu smotru u Portugal. Barbarez i drugovi nažalost nisu uspjeli, završilo je 1-1, pa su na Pirinejsko poluostrvo putvali Danci. Druga šansa je propuštena na Marakani. Barbarez trenutno boravi u Vogošći kao polaznik pete generacije Centra za edukaciju pri NSBiH (za dobivanje profi licence). Za Sarajevo-x.com o uspjehu državne nogometne selekcije na početku je rekao: "Ovo je odličan rezultat, čestitam svim igračima i stručnom štabu reprezentacije na fenomenalnom uspjehu".

"Današnji nogomet je na specifičnom nivou, nisi li koncentrisan, napraviš li grešku, možeš nastradati bez pardona. Ova generacija može sa svakom reprezentacijom igrati u najmanju ruku ravnopravno i svakoga eliminisati".
Da li Vas je iznenadio ovakav rasplet u grupi 5?

Naš mentalitet je takav da uvijek kažemo da smo u laganoj grupi, a to nije dobro. Danas svi igraju nogomet i niti jedan protivnik nije lagan. Svaka utakmica imala je svoju težinu. Na kraju smo došli do željenog cilja. Nije lako biti ispred Turske i Belgije. Imamo sjajnu generaciju, baš sjajnu, i na ove momke treba biti ponosan.

Slijedi baraž?

Nije dobro dizati veliku euforiju.

Zbog čega?

Trebamo u narednim danima uživati. Prirodno je da raste tenzija, to je veliku ulog, ne mislite valjda da reprezentativci nisu svjesni očekivanja nacije.

Bh. sportsku javnost intrigira jedno pitanje, ko je suparnik u dodatnim kvalifikacijama i možemo li se plasirati u JAR?

Današnji nogomet je na specifičnom nivou, nisi li koncentrisan, napraviš li grešku, možeš nastradati bez pardona. Ova generacija može sa svakom reprezentacijom igrati u najmanju ruku ravnopravno i svakoga eliminisati. Vjerujem da konačno možemo na veliko takmičenje, za to imamo sposobnosti. No, to će ovisti o nizu stvari, ko je protivnik, jesi li kompletan, imaš li dozu sreće.

Nogomet je ipak nepredvidiv?

Tačno, ovo je sve teorija. Kako će to biti u praksi pokazaće travnjak. Svi sudionici baraža imaju planove, niko ne može sa sigurnošću tvrditi da stoposto prolazi.

Polaznik ste pete generacije Centra za edukaciju pri NSBiH za dobivanje profi licence. Recite nam da li ste zadovoljni postignutim do sada?

Apsolutno. Sve je za pohvalu. Imamo aktivnosti čitav dan, ujutro od 8.30 do 21.00 sati navečer ispunjeni su sadržajem. Zaista je sve na visokom nivou.

Za kraj možete li prokomentarisati situaciju u HSV-u, gdje ste član Upravnog odbora?

Dva napadača su nam povrijeđena i sigurno da ćemo u nastavku prvenstva imati problema.No, ubijeđen sam da će igrači koji dobiju priliku znati to iskoristiti.