Nogomet
0

Imaju li "samuraji" snage za novo iznenađenje?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nisu posebno uvjerljivo nizozemski nogometaši otvorili Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, ali došli su do 2-0 pobjede protiv Danske, a nova će tri boda loviti u subotu protiv Japana.

Kao i mnogo puta dosada, Nizozemci su na SP stigli kao jedni od favorita, no nikad na svjetskoj smotri nisu uspjeli otići do kraja, čak ni kada su imali možda i najjači sastav. Najviše čime se mogu zadovoljiti su finala 1974. i 1978. godine, no oba puta su ih u završnom obračunu zaustavile domaće reprezentacije, najprije Zapadna Njemačka, a četiri godine kasnije i Argentina.

Ono što nije uspjelo Johanu Cruyff i društvu, kao i kasnijim generacijama, posebno onoj 1998., koja je ispala u polufinalu, ove će godine pokušati napraviti igrači pod trenerskim vodstvom Berta van Marwijka. Sadašnja reprezentacija nije najjača koju su Nizozemci imali, malo ju je tko gurao ispred Brazila, Španije ili Argentine pri nabrajanju favorita, ali nije dvojbeno da je Van Marwijk složio dobru ekipu predvođenu Wesleyjem Sneijderom i Arjenom Robbenom, sjajnim veznjacima iza kojih je velika sezona u Interu, odnosno Bayernu.

No, borba za svjetski vrh je još uvijek dosta daleko, a prve sljedeća prepreka pred “oranjem” su žilavi Japanci. “Plavi samuraji” su u Južnu Afriku došli s izrazito lošim igrama u prijateljskim utakmicama zbog čega je selektor Takeshi Okada bio meta žestokih kritika. Sve se, međutim, promijenilo već u prvoj utakmici SP-a kada su u Bloemfonteinu iznenađujuće s 1-0 pobijedili Kamerun. Ambicije Japanaca su odmah porasle, sada su uvjereni da mogu proći grupu, a imaju ozbiljnu namjeru zapapriti i Nizozemcima u subotnjem okršaju u Durbanu.

"Utakmica protiv Nizozemske nam je iznimno važna ukoliko želimo u drugi krug. Posljednji smo put izgubili od njih, zato smo sada posebno motivirani da im uzvratimo. Ostaje za vidjeti možemo li do dobrog rezultata, ali sigurno se nećemo predati bez borbe", kazao je japanski veznjak Daisuke Matsui, dok je s druge strane, spomenuti Sneijder dodao: "Neće nam bit lako protiv Japanaca, koji puno trče i dobro kombiniraju. U posljednjoj su nas utakmici držali sat vremena pod velikim pritiskom, no na koncu smo ipak pobijedili. Druga je utakmica na prvenstvu ključna za obje ekipe, stoga idemo po pobjedu." 

Zanimljivosti

• Pobjedom protiv Danske na otvaranju SP-a Nizozemci su došli do jubilarne 20. uzastopne utakmice bez poraza. Kvalifikacije za SP su zaključili s osam pobjeda u isto toliko dvoboja, a sada su na nizu od pet trijumfa zaredom.

• Japan je u Južnu Afriku došao s četiri uzastopna poraza u pripremnim utakmicama za svjetsku smotru.

• Nizozemska i Japan su prije samo deset mjeseci odigrali prijateljsku utakmicu u kojoj su “tulipani” slavili s uvjerljivih 3-0.

• Nizozemci su dosad osam puta igrali protiv reprezentacija iz Azije, pritom su ubilježili sedam pobjeda i jedan remi.

• Pobjeda protiv Kameruna tek je treća u historiji japanskih nastupa na svjetskim prvenstvima i prva koju su “samuraji” ostvarili izvan svoje zemlje.

Forma

Nizozemska

POBJEDA 2-0 Danska (Svjetsko prvenstvo, 14. juna) POBJEDA 6-1 Mađarska (prijateljska, 5. juna) POBJEDA 4-1 Gana (prijateljska 3-1, 1. juna) POBJEDA 2-1 Meksiko (prijateljska, 26. maja) POBJEDA 2-1 SAD (prijateljska, 3. marta)  

Japan

POBJEDA 1-0 Kamerun (Svjetsko prvenstvo, 14. juna) PORAZ 0-2 Obala Bjelokosti (prijateljska, 4. juna)

PORAZ 1-2 Južna Koreja (prijateljska, 30. maja) PORAZ 0-2 Engleska (prijateljska, 24. maja) PORAZ 0-3 Srbija (prijateljska, 30. aprila)

Vjerovatni sastavi

Nizozemska (4-2-3-1): Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronkhorst - Van Bommel, De Jong - Kuyt, Sneijder, Van der Vaart - Van Persie

Japan (4-2-3-1): Kawashima - Konno, Nakazawa, Tulio, Nagatomo - Abe, Endo - Honda, Hasebe, Okubo - Okazaki

Izostanci

Nizozemska: Arjen Robben je u petak prvi put odradio cijeli trening sa saigračima, ali malo je vjerovatno u utakmici protiv Japana jer još uvijek osjeća posljedice povrede tetive lijevog koljena.

Japan: Okada nema značajnijih problema pri sastavljanju tima.