Priča o Dželi Muharemoviću
2

Ikona navijača i drugi strijelac Želje u historiji

Piše: Edin Isanović
Dželaludin Muharemović (Foto: Fotoservis)
Dželaludin Muharemović (Foto: Fotoservis)
Dželaludin Muharemović rođen je 23. marta 1970. godine. Iako je prve nogometne korake napravio na Grbavici, debi u seniorskom timu upisao je za "Unis" iz Vogošće. Tu je igrao do 1992. godine. Potom se ponovo vratio u "Željezničar". U najtežim trenucima bio je uz svoj voljeni tim.

Naime, u ratnom periodu, sa nekolicinom igrača, pomagao je "plavima" da se održe u životu.

"Dobro se sjećam da smo se skupljali i trenirali u OŠ 'Alija Alijagić' na Malti. Iako je Grbavica bila okupirana, željeli smo da naš klub opstane, da radi, bez obzira što su padale granate. Prvu zvaničnu utakmicu u bh. prvenstvu odigrali smo 1994. na Koševu. Kasnije smo nastupali na završnici u Zenici. Odmjerili smo snage i sa gradskim rivalom 'Sarajevom'", počinje priču za Sarajevo-x.com popularni Dželo.

Prvi topnik

Nakon završetka rata, pomenuti nogometaš preselio je u Kranjčevićevu. Nastupao je za NK "Zagreb". Potom se ponovo vraća među "plave".

Za njegov karakter se govorilo da je liderski, što je kasnije i pokazao. Svojim pogocima pomogao je aktuelnim šampionima BiH da 1998. godine dođu do naslova prvaka. Nije igrao finale play-offa zbog povrede. Utakmicu sa bordo timom opisuje kao jednu od najnapetijih.

Dželini potezi ni na travnjaku, niti van njega nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. U sezoni 2000/01. kada je "Željo" treći put u svojoj historiji dotako vrh Muharemović je bio prvi topnik lige sa 33 gola. Nosio je ambicije svoga kluba. Njegov saigrač, Samir Muratović, poentirao je 20 puta.

"Tu sezonu sam prepričao milion puta. Uvijek sa posebnim emocijama. Upečatljiv je ostao 100. gol koji je postigao Alen Holjan. Igrali smo izvanredno", kaže Muharemović.

U biografiji već ima zlatno poglavlje. Treći je po broju nastupa za tim iz "doline ćupova". Više su samo upisali Blagoje Bratić i Branimir Jelušić. Autor je mnogih pogodaka. Na vječnoj listi je drugi, odmah iza legendarnog Josipa Bukala.

Svoj stoti pogodak proslavio je u sezoni 2003/04. kada je "srušio" gradskog rivala:

"Kada sam kao dijete počeo igrati nogomet, imao sam sam jedan san - da odigram jednu utakmicu za 'Želju'. Odigrao sam mnogo više. Debitovao sam protiv 'Rudara' iz Breze 1994. Od plavog dresa oprostio sam se u prijateljskom okršaju sa 'Dinamom' iz Zagreba. Stoti pogodak zabio sam protiv 'Sarajeva'."

Slikovito je opisao atmosferu prije pomenutog okršaja: "Trebala je pobjedama i nama i njima. Vodili smo bitku za izlazak na evropsku scenu. Neko mi je prije meča rekao da na svom kontu imam 98 golova. Odgovorio sam mu da ne mislim da mogu postići dva pogotka i da neću pripremati nikakvu majicu sa natpisom. Pamtim da smo na poluvremenu gubili 1-0, ali smo to u nastavku preokrenuli. U dva navrata matirao sam Alaima".

Poštovale ga i komšije

Gradski dvoboji bili su mu posebna inspiracija.

"Ukupno sam poentirao osam puta. Od toga šest otpada na prvenstvene dvoboje, a dva na kup utakmice. Odigrao sam 21 ili 22 meča. Ipak, mnogo više od rahmetli Haseta, koji je prvi strijelac tima sa Koševa, kada su gradski dueli u pitanju", kaže Dželo.

No, i pored toga što ih je često znao rastužiti, navijači "Sarajeva" su ga izuzetno poštovali.

"To sam zaključio nakon okončanja karijere. U razgovoru sa pristalicama bordo boje shvatio sam da su cijenili moje poteze. Uvijek sam nastojao da budem korektan prema njima. Čestitao bih kada bi oni slavili, a bio sam odmjeren u izjavama i kada smo mi visoko trijumfovali", izjavio je.

Na pitanje koji mu je najcrnji trenutak karijere, odmah je odgovorio: "Poraz od 'Širokog Brijega', koji je uništio godinu dana krvavog, poštenog rada. Tada smo ostali bez naslova prvaka, a imali smo izuzetno kvalitetnu ekipu. Nismo uspjeli doći do kompletnog plijena, mada smo svi vjerovali da smo sposobni za to. Nakon meča tuga je parala zrak u našoj svlačionici. Svi smo samo šutjeli".

Muheremović je istakao kako žali što nije imao više nastupa za reprezentaciju i što nije igrao onaj čuveni dvoboj u Ligi prvaka sa Newcastleom. U to vrijeme nosio je dres jednog ruskog tima.

Bio je nogometaš posebnog instikta, sjajnih reakcija. Okretan i spretan pred golom. Superheroj i ikona. Legendarna je njegova simbioza sa ljudima kojima je plava boja bliska srcu.

Trenutno obavlja funkciju sportskog direktora "Željezničara". Razgovor je završio znakovitom rečenicom: "Na Grbavici sam postigao sve i to poštujem".

Dželaludin Muharemović je ponajprije čovjek - tačnije Čovjek.