Nogomet
4

Ikande i Kovačević oporavljeni, Purić i Alispahić treniraju po posebnom programu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U proteklim sedmicama stučni štab FK Sarajevo imao je dosta problema prilikom pripremanja i sklapanja ekipe za takmičarske utakmice. Značajan broj prvotimaca je bio van trenažnog procesa, a trenutna zdravstvena situacija u igračkom kadru Bordo kluba je znatno bolja.

Nigerijski veznjak Harmony Ikande uspješno je okončao fizikalni tretman poslije povrede, a od današnjeg dana u punom je trenažnom procesu. Nakon manjeg istegnuća aduktora Adnan Kovačević se također vratio u ekipu, a on je bio i u zapisniku na utakmici Kupa BiH u kojoj je Sarajevo savladalo Slaviju na gostujućem terenu rezultatom 4:1.

Dario Purić i Mehmed Alispahić su poslije težih povreda počeli sa treninzima odvojeno od ekipe, a njihov oporavak teče po zacrtanom planu i programu. Podsjećamo, Purić je prije pet mjeseci zadobio povredu ligamenata koljena na ligaškoj utakmici u Istočnom Sarajevu, dok je Alispahić duži vremenski period imao problema sa povredom skočnog zgloba.

“Veseli nas dobro zdravstveno stanje Ikandea i Kovačevića. Oni treniraju sa ostatkom ekipe i nesmetano mogu učestvovati u punom trenažnom procesu. Purić i Alispahić treniraju odvojeno od tima po posebnom programu i njihov opravak teče po planu uz strogi medicinski nadzor, s obzirom na to da se oporavljaju od težih povreda”, kazao je glavni fizioterapeut FK Sarajevo Ismar Hadžibajrić.

Sjajni golman Matej Delač nalazi se u Londonu na liječenju kod medicinskog tima Chelseaja, a posljednje informacije su pozitivne. Naime, postoji vjerovatnoća da Matej, koji je povrijedio ligamente koljena na prijateljskoj utakmici između Sarajeva i Novog Pazara 10. oktobra, neće morati biti podvrgnut operativnom zahvatu, a više informacija će se znati do kraja mjeseca novembra.

“U stalnom smo kontaktu sa Matejom i osobljem londonskog Chelseaja i nadamo se da će se posljednje informacije o tome da Matej može eventualno izbjeći operaciju obistiniti. Čekamo konačni zaključak o daljnjem postupku njegovog liječenja. Njegov oporavak do sada ide dosta dobro i još jednom mu želim brz i uspješan oporavak i povratak na teren.”, dodao je Hadžibajrić.

Milan Stepanov, kojem je klupski doktor Adnan Zećo 16. oktobra operativnim zahvatom uspješno odstranio urasli nokat, pauzirati od treninga minimalno tri sedmice. Stepanov je prethodno uspješno zaliječio povredu aduktora, koju je imao od ranije, a po povratku u trenažni proces on će nastaviti trenirati odvojeno od ekipe.