Leonardova revolucija
0

Igrat ćemo napadački i zabavan nogomet

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Novi trener nogometaša AC Milana, Leonardo Araujo, otkrio je kako će raditi i na čemu će inzistirati na klupi kluba sa San Sira. Znanost i zabava bit će na prvome mjestu.
  • Imam namjeru angažirati dvojicu sposobnih pomoćnika koji bi me opskrbljivali s tehničkim podacima i znanstvenim informacijama - rekao je dosadašnji sportski direktor Milana dodavši da će od igrača tražiti da igraju atraktivan nogomet, te da će to moći činiti zahvaljujući detaljnoj bazi podataka o fizičkoj spremi i izvedbama svakoga od svojih igrača.

  • Ideja je raditi treninge s loptom, napraviti ekipu koja je brza s loptom. Milanov stil nećemo mijenjati. Sistem 4-3-1-2 naš je identitet, no bit će podložan sitnim izmjenama. Želim da igramo na napadački i zabavan način.

Ulogu 40-godišnjeg Brazilca, osvajača svjetskog naslova s Brazilom 1994. godine u Sjedinjenim Državama, talijanski novinari dovode u sličnost s onom 38-godišnjeg Josepa Guardiole, koji je, iako bez iskustva vođenja velikih momčadi, rasterećeno počeo raditi u Barceloni i doveo klub s Nou Campa do historijskog uspjeha. I u Milanu od Leonarda očekuju slične rezultate.

  • Normalno je da danas svi govore o Barceloni, pogotovo ako se zna što se u istoj toj momčadi događalo sezonu ranije. No, moj stil neće se bazirati na stilu nekoga drugog. Bit će to moj lični stil - rekao je.

Sastav Brazila sa SP-a 1982. godine, koji su predvodili Socrates, Zico, Falcao, Junior, Eder i Toninho Cerezo, Leonardo smatra najboljim koji je ikada bio na okupu, dok selektora engleske reprezentacije Fabija Capella smatra najboljim trenerom u historiji nogometa.

Zadržati Kaku i probuditi Ronaldinha sljedeća su dva prioriteta koje si je Leonardo postavio.

  • Kaka će, kao i ostali veliki igrači, biti tražen. Čudilo bi me da je obratno. Definitivno je vrlo bitno da ga zadržimo uz nas. On je ishodište svih akcija ove momčadi. Ronaldinho? Vidim na njemo golemu želju da ponovno otkrije svoju najbolju formu.

Na pitanje koja će pojačanja tražiti od kluba, Brazilac je odgovorio ne sasvim ozbiljno:

  • Lionela Messija i Cristiana Ronalda!

Uz trenersku funkciju Leonardo će zadržati i ovlasti sportskog direktora. Upravo je tu dužnost obnašao u posljednjih godinu dana.