Nogomet
62

"Igraj fudbal, živi život" uz Sarajevo, Želju, Zvezdu, Rijeku, Maribor, Vardar...

Piše: Edin Isanović
Četvrti turnir pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" održat će se u glavnom gradu BiH od 18. do 21. juna.

Pravo nastupa imaju igrači ispod 17 godina. Organizator ove manifestacije je Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva. Turnir će okupiti oko 160 mladih igrača iz osam klubova regiona i Evrope. Bez dvojbe, oni će u budućnosti biti ambasadori sporta u svojim klubovima i državnim reprezentacijama.

Turnir traje četiri dana, a planirano je da jedan dan učesnici izvan BiH turistički posjete grad na Miljacki.

Igrat će se na Koševu i Otoci

Učešće na ovom takmičenju potvrdili su Crvena zvezda, Sarajevo, Željezničar, Olimpic, Maribor, Rijeka, Vardar i Šturm. Utakmice će se igrati na stadionu "Asim Ferhatović Hase" i na stadion "Otoka" u skolopu Novogradskih dana.

Organizator naglašava kako ovim, sada već tradicionalnim turnirom, želi široj javnosti u regionu i na Starom kontinentu predstaviti Sarajevo, BiH i državu kao sportski i turistički centar. Također, podvlače kako su tri dosadašnja nadmetanja omogućila mladim fudbalerima da pokažu svoje kvalitete na izuzetno jakom turniru koji je praćen od strane skauta iz evropskih zemalja.

"Od svih klubova koji su do sada igrali dobili smo pohvale i dopise podrške. Turnir je bio odlično praćen od medija iz okruženja i prema njima spada u najjači u regionu za ovaj uzrast. Iz prethodnih turnira se može vidjeti da su igrali fudbaleri koji su svoju igračku karijeru nastavili u velikim klubovima", kazao je za Klix.ba Dejan Radović, direktor udruženja Profesional.

Prije tri godine na turniru učestvovao Tin Jedvaj

Na Prvom međunarodnom fudbalskom turniru, koji je održan 2012. godine na Bjelašnici, prvo mjesto osvojio je Željezničar koji je u finalu bio bolji od Dinama i slavio sa 1:0. Treće mjesto pripalo je Sarajevu koje je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca savladalo Crvenu zvezdu.

Na ovom nadmetanju prije tri godine učestvovao je i Tin Jedvaj koji je aktuelni igrač Bayer Leverkusena. Najbolji golman turnira bio je Emir Plakalo, čuvar mreže FK Sarajevo, dok je prvi strijelac turnira bio Dino Hasković, fudbaler tima sa Grbavice.

Pobjednik Drugog međunarodnog fudbalskog turnira "Igraj fudbal živi život", koji je održan 2013. godine u Sarajevu, bio je FK Rad. Tim sa Banjice je u finalnom dvoboju bio bolji od Crvene zvezde. Slavili su 3:1 i na kraju zasluženo dotakli vrh. Cibalija je u utakmici za treće mjesto savladala Željezničar. Tada je najbolji igrač takmičenja bio Marko Grujić, sada već standardni igrač Crvene zvezde za kojeg su zainteresovani brojni evropski klubovi. Prvi topnik je bio Marko Dabro, tada igrač Cibalije, koji je kasnije svoj sportski put nastavio u Fiorentini.

Prošle godine turnir je organizovan u glavnom gradu BiH, a utakmice su se igrale na Koševu i Grbavici. Turnir su pratili brojni mediji iz BiH i regiona. Finalni okršaj u Dolini ćupova imali su Crvena zvezda i austrijski Šturm. Pobijedili su beogradski crveno-bijeli sa 1:0. U meču za treće mjesto fudbaleri Sarajeva savladali su Budućnost iz Podgorice rezultatom 3:1.

Anes Vazda iz Bordo tima proglašen je tada najboljim igračem turnira, dok je najbolji strijelac bio Nemanja Ivanović član Crvene zvezde. Pobjedničke pehare tada je uručio Ivica Osim.