Večeras prva utakmica baraža
0

Igraj BiH ne daj se, igraj svi smo uz tebe

Piše: Edin Isanović
Naša nogometna reprezentacija večeras igra prvu utakmicu baraža sa Portugalom za odlazak na Euro 2012 u Ukrajini i Poljskoj. Euforija, koja može izaći iz okvira i postati nezgodna, zahvatila je navijače naše reprezentacije, a na svakom ćošku čuje se stih navijačke himne "Igraj BiH ne daj se, igraj svi smo uz tebe"...

Ključno je kako će selektor Sušić prihički pripremiti svoje izabranike za meč u grotlu Bilinog Polja. To je vrlo važno, i vrlo teško.

Šef našeg državnog tima je optimističan.

“U odnosu na utakmice baraža koje smo igrali prije dvije godine u našoj ekipi su neki novi igrači koji su donijeli dodatni kvalitet, a ovi koji su tada igrali su puno napredovali. Imamo dosta bolji tim. Također, Portugal ovog puta ima Ronalda što znači da su i oni bolji, jer im je nogometaš Reala iz Madrida od velikog značaja. Mogu reći da su obje ekipe izjednačene po kvalitetu.", rekao je Sušić na pres konfernaciji.

Ozbiljan pristup utakmici Pape je spomenuo i utakmicu koju je naša reprezentacija igrala u Parizu. Napomenuo je da će od igrača zhtijevati ozbiljan i maksimalan pristup.

“Samo sa takvim stavom i možemo doći do konačnog cilja - pobjede”, podvlači Sušić.

Uzdamo se u selektora i njegove saradnike, sigurno će povući najbolje poteze. Već u glavnom francuskom gradu se očitovalo da smo na dobrom putu. Imamo pravo na najveće ambicije.

Svakako treba istaći da je devet bh. reprezentativaca u opasnosti da dobiju žuti karton i da preskoče uzvrat koji je na program u utorak u Lisabonu. To su: Spahić, Lulić, Ibričić, Ibišević, Štilić, Mravac, Zahirović, Rahimić i Salihović. Zbog kartona iz Pariza ovaj okršaj preskaču Papac i Pandža, dok je Mujdža povrijeđen.

“Trudiću se da ne dobijem javnu opomenu, Ipak, ako se igrač nađe u gol šansi neću se dvoumiti. Dakako, važnije je spriječiti suparnika da postigne pogodak”, objašnjavao je na presici kapiten Emir Spahić koji je dodao kako on i njegovi saigrači vjeruju u plasman na kontinentalnu nogometnu smotru.

"Svi razmišljamo pozitivno i nadamo se uspjehu", rekao je vođa Zmajeva.

Dovoljno je reći - Ronaldo

Naše suparnike predvodi Cristiano Ronaldo, jedan od najboljih svjetskih nogometaša. Igrač koji je napravio najskuplji transfer svih vremena. Izrastao je u lidera portugalske selekcije. Ipak, portugalska javnost mu zamijera što u državnom timu nije aktivan kao u klubu.

Nepredvidivost i brzina kojom raspolaže u raznim trikovima i driblinzima te sjajan udarac glavom glavne su karakteristike igrača koji bi nam mogao zadati najviše problema.

Paulo Bento je na pres konferenciji naglasio kako izuzetno respektuje naš državni tim, ali vjeruje da njegovi izabranici mogu doći do pobjede.

“Na izvlačenju parova rekao sam da su šanse podjednake. To mislim i danas. Najveću prijetnju za naš gol predstavljaće Edin Džeko. Na njega ćemo obratiti posebnu pažnju”, rekao je Bento koji je dodao kako će dvoboj uLisabonu biti presudan i odredit će putnika na Euro.

“U Zenici igramo prvo poluvrijeme, a na Luzu će se donijeti konačna odluka”, prokomentarisao je portugalski selektor.

Oba stručnjaka nisu željela otkrivati sastav koji će istrčati na teren Bilinog Polja.

Relevantni nogometni stručnjaci istiću da je mana Portugala nedostatak odgovora na pressing, kojim im suparnici blokiraju kreativnost.

U konačnici, BiH je kreativna, talentirana raznovrsna i maksimalno podržana u javnosti. Moglo bi večeras biti veselo u Zenici…

Utakmica počinje u 20.00 sati uz direktan prenos na BHT1.

Portugal u brojkama Savez osnovan: 1914. Član FIFA- e: od 1923. Selektor: Paulo Bento Fifa ranking: 8 Najbolji Fifa ranking: 3. (april 2010.) Najlošiji Fifa ranking: 43. (avgust 1998.) Igrač sa najviše nastupa: Luis Figo (127) Najbolji strijelac. Pauleta (47) Najveća pobjeda: Portugal – Lihtenštajn 8-0 (18. novembra 1994.) Najveći poraz: Portugal – Engleska 0-10 (25. maj 1947.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo - 5 nastupa ( 3. mjesto 1966.), Evropsko prvenstvo - 4 nastupa (2. mjesto 2004.)