Pred dvoboj u Luksemburgu
0

Igrači radili u miru, Sušić preuzeo pritisak na sebe

Piše: E. Isanović
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kvalifikacije naše nogomente reprezentacije za plasman na Euro 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini počinju sutra. Prva stanica je Luksemburg. Selektor Safet Sušić po osmi put povest će "zmajeve" u doigravanje. Do sada smo u kvalifikacijama za SP i EP učestvovali sedam puta. Četiri puta bili smo četvrti, dva puta treći i jednom drugi. Zasigurno je da sada očekujemo najveći plasman.

Na posljednjem treningu pred polazak u Luksemburg šef državne nogometne selekcije, samo deset minuta ranije, zahtijevao je da bude zatvorenog tipa. No, u tim trenucima je na stadionu bilo nekoliko stotina gledalaca koji su htjeli da pogledaju Džeku i društvo na djelu.

Saznavši da će to biti teško ostvarivo, selektor je odustao od svojih namjera. Međutim, čim je stigao na travnjak stadiona "Famosa", sa tribina je dobio nekoliko primitivnih i sočnih uvreda, što je za svaku osudu. Potom nije želio dati izjave za medije.

Podsjetimo, upravo je Sušić odredio da se 15 minuta prije svakog treninga neko od igrača ili on obrati "sedmoj sili". To se ovaj put nije poštovalo. Na insistiranje kolega selektor je prišao ogradi i povišenim tonom rekao: "Vi ne razumijete. Tražite najmanji razlog da napravite problem. Ne zna se ko je gori, vi ili oni", pokazujući prema tribini.

Zatim je nastavio: "Šta bi vi, hoćete li da sjedite na klupi?", vjerovatno aludirajući na svog predhodnika Ćiru Blaževića koji je i to dozvoljavao pojedincima.

Ipak, na kraju je popustio: "Hajde, recite ko vam treba od igrača?"

Većina je izgovorila ime Misimovića i Nadarevića, koji su odmah prekinuli zagrijavanje i obratili se bh. javnosti. Obojica su ponovila isto - prioritet je trijumf u Luksemburgu, te da on ne bi smio doći u pitanje. Tek nakon toga treba misliti na "trikolore".

Još jedna stvar nam je "upala u oko". Naime, obezbjeđenje državnog nogometnog tima u jednom trenutku počelo je određivati ko bi se mogao obratiti medijima. U pojedinim momentima ulazili su u žučne rasprave sa novinarima.

Ipak, ono što je bitno jeste činjenica da je atmosfera unutar reprezentacije odlična. Donekle i razumijemo pojedine postupke Sušića koji nastoji da igrači rade u miru i da se ne opterećuju previše. Pritisak je preuzeo na sebe. Odiše ozbiljnošću kao i uvijek. Pogotovo ovom prilikom, kada će prvi put u životu sjediti na klupi reprezentacije u jednoj kvalifikacionoj utakmici. Poslu i njegovim potrebama predan je 24 sata. Nogomet i jeste preozbiljan da bi ga odrađivao i milimetar ispod maksimuma.

Reprezentativci su djelovali vrlo raspoloženo. Naročito se to odnosi na Vedada Ibiševića, koji je kasnije nabacio osmijeh na selektorovo lice. Naime, napadač Hoffenheima je postigao četiri gola u okršaju prve i druge ekipe. Pored njega strijelac petog gola bio je Misimović.

Ono što Papetu predstavlja dodatni problem jeste podatak da Mensur Mujdža još nije dobio zeleno svjetlo, te je njegov nastup pod upitnikom.