Fabio Capello
0

"Igrači moraju biti oprezni kada se opijaju, mobiteli su strašna stvar"

Totalsport
Fabio Capello
Fabio Capello
"Teško opijanje nakon utakmice skraćuje radni vijek nogometaša", mudro je zaključio selektor engleske nogometne reprezentacije, italijanski stručnjak Fabio Capello.

Engleski tabloidi nudili su tokom ove sezone fotografije nekoliko engleskih reprezentativaca koji su ''zavirili u čašicu''. Na ljubav prema alkoholu nogometaša u Engleskoj nedavno se potužio i menadžer Manchester Cityja Roberto Mancini, također Italijan, i to nakon što su se četvorica nogometaša ekipe koju vodi opustila, te podosta uživala u alkoholu na jednom partiju u Škotskoj.

Vidljivo je sve bilo na video-zapisu, koji pokazuje strast prema alkoholu Garetha Barryja, Joea Harta, Shayja Givena i Adama Johnsona.

Budući da se među spomenutima kriju i trojica engleskih reprezentativaca, svi osim Givena, istu je situaciju prokomentirao i Capello, inače poznat kao osoba koja ima razumijevanja za slavne nogometaše koji su pod konstantnim pritiskom javnosti...

"Vidio sam fotografije. Igrači moraju biti oprezni kada idu u pub ili hotelski bar. Danas nije kao nekada, danas je drukčije, mobiteli su strašna stvar. Danas svi imaju mobitele kojim vas mogu fotografisati ili čak snimiti film. Možete znati sve što se događa u nečijem privatnom životu. Danas se sve može pronaći na internetu, svi znaju kada je neko izašao van ili kada je pio. Znam kako funkcioniraju igrači u Italiji ili Španija. Vole popiti kada jedu, tokom večere. Ali, ne i nakon toga", veli Capello.

No, u Engleskoj je drukčije.

"Shvatio sam da neki igrači dosta piju, ali to je dio engleske kulture."

Problem je, jasno, što učestalo konzumiranje alkohola jako loše utječe na karijere tih igrača koji su tome skloni...

"Igrači moraju shvatiti da im se stalno opijanje obija o glavu i skraćuje im radni vijek. To je važno. Mislim da je nemoguće istovremeno biti vrhunski igrač i opijati se nakon utakmice."

Engleska će ove sedmice odigrati prijateljsku utakmicu protiv Francuske. Kao i obično, Capello je svojim igračima zabranio konzumiranje alkohola tokom priprema.