Nogomet
0

Igrači će na SP u Katar morati doći mjesec ranije da bi se aklimatizirali

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Timovi koji budu učestvovali na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru trebat će provesti mjesec dana na pripremama u toj zemlji kako bi spremni dočekali velike vrućine koje vladaju u zemlji domaćinu Kataru, zaključeno je nakon provedene studije Univerziteta u Bedfordshireu u Velikoj Britaniji.

Timovima koji će doći u Katar preporučuje se da dođu najmanje četiri sedmice prije početka Svjetskog prvenstva, koje će se igrati pri temperaturama i do 50 stepeni Celzijusa.

Stručnjaci ističu da je sposobnost za fizički rad, kao i donošenje odluka u takvim uvjetima znatno umanjena. Tokom studije provedena je simulacije nogometne utakmice u takvim uvjetima te je i zaključeno da će igrači imati velikih problema ukoliko na vrijeme ne stignu u Katar kako bi se aklimatizirali.

Iako je planirano da se turnir u Kataru igra tokom ljetnih mjeseci, nije isključeno da se to promijeni, jer su iz FIFA-e izrazili želju da se vrijeme odigravanja turnira pomjeri u zimu, kada su temperature puno ugodnije za igru, prenio je AFP.