Dugo najavljivana odluka
4

IFAB izglasao, a FIFA odobrila uvođenje tehnologije na gol-crti

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na sastanku u sjedištu Svjetske nogometne federacije (FIFA) u Zürichu, Međunarodni nogometni odbor (IFAB) glasanjem se odlučio za uvođenje tehnologije na gol-crti u FIFA-inim takmičenjima.

Sada je jasno da će se tehnologija koristiti na Svjetskom klupskom prvenstvu u Tokiju, u decembru ove godine, na Konfederacijskom kupu 2013. godine i Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Članovi IFAB-a glasanjem su se odlučili za uvođenje tehnologije. To znači da nogometni autoriteti širom svijeta, mogu u svojim takmičenjima uvesti tehnologiju na gol-crti, koristeći ili Hawk-Eye ili GoalRef, sisteme koji su bili podvrgnuti testiranjima.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, žestoko se zalagao za uvođenje tehnologije na gol-crti, nakon što je Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj tokom utakmice između Ukrajine i Engleske domaćinima nije bio dosuđen evidentan pogodak, kada je lopta nakon udarca ukrajinskog reprezentativca Marka Devića za nekoliko centimetara prešla gol-crtu.

"Tehnologija više nije alternativa, nego potreba", zaključio je tada Blatter.

Navijači su godinama pozivali na uvođenje tehnologije, koja će ukloniti faktor ljudske pogreške, koji se, primjerice, dogodio na spomenutom susretu Ukrajine i Engleske.

Ideja uvođenja tehnologije imala je i mnoge protivnike. Jedan od njih je predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michael Platini, koji preferira sistem sa petericom sudaca, koji je bio primijenjen na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj. Platini je svejedno prognozirao da će u FIFA-inim takmičenjima sistem s tehnologijom na gol-crti dobiti zeleno svjetlo.

Nogometne asocijacije, poput UEFA-e, i dalje mogu odlučiti hoće li u svojim takmičenjima koristiti tehnologiju ili ne.