Nakon remija u Grčkoj
156

Idemo pobijediti Litvaniju

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH osvojila je bod na gostovanju u Atini u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine održava u Brazilu. Zmajevi su sa Grcima odigrali nepopularnih 0:0.

Naš nacionalni tim teško je stigao do boda. Uzmemo li u obzir da je nekoliko ključnih igrača bilo ispod optimalnog izdanja, bez kojih ne možemo računati na visok ritam, onda je jasno da je ovaj rezultat uspjeh. Suparnik je bio ofanzivan, motivisan i agresivan.

Srećom, odbili smo sve nasrtaje, a ono što nisu spriječili odbrambeni igrači, odbranio je Begović. Inače, čuvar mreže našeg državnog tima, po ocjenama nogometnih stručnjaka, bio je, uz Spahića, jedan od najboljih u glavnom grčkom gradu. Bh. reprezentativci zadovoljni su ishodom atinske utakmice, a bolje izdanje najavljuju već u narednom meču.

“Mislim da je rezultat realan. Nisam očekivao da se susret može završiti bez golova. Igrali smo s dva napadača i tri ofanzivna vezna, ali nismo uspjeli postići pogodak. Ono čime mogu biti zadovoljan je rezultat", kazao je nakon meča Sušić.

Ipak, naši reprezentativci, posebno u drugom poluvremenu, omogućili su Grcima nekoliko dobrih prilika. Ozbiljno se može prigovoriti nastupu Ognjena Vranješa čiji je učinak bio ispod reprezentativnog nivoa.

Ostaje da vidimo da li će selektor Safet Sušić izvršiti neke korekcije pred dvoboj sa Litvanijom koji se igra u utorak u Zenici. Iako u Atini izvedba nije bila idealna, stigli smo do boda, što je najvažnije.

Kako sada stvari stoje utakmica sa Grčkom u Zenici, koja se igra u martu 2013. godine, bit će od velike važnosti u borbi za prvo mjesto grupe G.

Možemo li savladati nekadašnje evropske prvake? Možemo, apsolutno, na toj utakmici vidjet ćemo jesmo li spremni za velika djela. No, prvo idemo pobijediti Litvaniju.