Nogomet
1

Ibrahimović ne ide na SP, ali uživa najviše medijske pažnje

Anadolija
Zlatan Ibrahimović (Foto: AFP)
Zlatan Ibrahimović (Foto: AFP)
Nakon što fudbalska reprezentacija Švedske u utakmicama baraža nije uspjela da se plasira na Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Brazilu 2014. godine, njen napadač Zlatan Ibrahimović svojim izjavama je privukao veliku pažnju svjetske javnosti, posebno onom kazavši da ne vrijedi gledati utakmice u Brazilu bez njega.

"Gledati Svjetsko prvenstvo bez mene se ne isplati. Čestitam Portugalu, ali obje su reprezentacije zaslužile odlazak na SP", rekao je švedski napadač bh. korijena Zlatan Ibrahimović nakon poraza od Portugala u dokvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

U dvije utakmice kvalifikacija imali smo priliku gledati veliki sudar Švedske i Portugala, odnosno dva ponajbolja nogometaša današnjice Cristiana Ronalda i Zlatana Ibrahimovića.

Ibrahimović je nahvalio Cristiana Ronalda koji ga je izbacio iz utrke za Svjetsko prvenstvo. Ipak, ostao je zagonetan u odgovoru na pitanje je li portugalski napadač Real Madrida trenutno najbolji nogometaš svijeta...

“Je li Cristiano Ronaldo najbolji na svijetu? Pa, on je nevjerojatan, ali... ", nasmijao se i ostavio novinare bez odgovora na postavljeno pitanje.

“Ako Ronaldu dopustite tri kontre, on će vam dati tri gola. To je za nas bilo vrlo razočaravajuće, ali bolja ekipa je pobijedila. Počeo sam vjerovati da možemo proći kada sam postigao dva gola, ali Portugal je ipak bio bolji", priznao je Ibrahimović.

Ronaldo je postigao hat-trick u pobjedi Portugala protiv Švedske 3-2 u uzvratnoj utakmici doigravanja za plasman u Brazilu. Postigao je pogodak i u prvoj utakmici u kojoj su Portugalci slavili pred svojim navijačima s 1-0. Šveđanima nisu bila dovoljna dva Ibrahimovićeva gola.

Ibrahimović nije krio svoje nezadovoljstvo nakon ispadanja, te je putem društvene mreže napisao:

"Ovo je vjerovatno bio moj posljednji pokušaj da se kvalifikujem na Svjetsko prvenstvo. Sumnjam da ću sa 37 godina još igrati za reprezentaciju”, napisao je.

Nakon pobjede Portugala protiv Švedske sa 3:2 mnogi mediji su prenijeli vijest da je Ibrahimović sportski čestitao aplauzom portuglaskom napadaču.

Mnogi su to okarakterizirali kao fair-play potez napadača PSG-a prema najboljem igraču suparničke ekipe, ali Ibrahimović na to odmahuje rukom.

"Jesam li pljeskao Ronaldu? Ne, samo sam ohrabrivao svoje saigrače. Pljeskanjem sam ih htio podići i motivirati za posljednjih nekoliko minuta utakmice. Važno je ne predavati se do posljednjeg zvižduka jer se uvijek mogu dogoditi neočekivane stvari”, pojasnio je Ibrahimović.