Jose Maurinho
0

"Ibrahimović je bolji od Ronalda"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dobitnik Zlatne lopte i jedna od najvećih fudbalskih zvijezda današnjice, Cristiano Ronaldo, po mišljenju trenera talijanskog Intera Josea Mourinha ipak nije najbolji igrač na svijetu. Mourinho vjeruje da je napadač njegovog tima, Zlatan Ibrahimović, reprezentativac Švedske, bolji fudbaler od njegovog sunarodnjaka.

Govoreći na talijanskoj televiziji, ovaj trener je istakao da trenutno ima nekoliko fudbalera koji su bolji od krila Manchester Uniteda.

"Kad razmišljam o tome kakav bi jedan igrač trebao biti, na pamet mi padaju Kaka, Ibrahimović i Messi koji je fenomen i za dvije-tri godine će dobiti Zlatnu loptu", rekao je Mourinho.

"Ronaldo je dobar fudbaler, ali sigurno nije i najbolji. Zaslužio je Zlatnu loptu jer je njegova ekipa osvojila Ligu šampiona i Premier ligu, igrao je i pogađao. Ali za mene je Ibrahimović bolji", tvrdi stručnjak.

Ronaldo će dobiti priliku da testira svoje vještine na istom terenu gdje i popularni Ibra kad United bude igrao protiv Intera u Ligi šampiona u februaru i martu, piše AFP.

Za portugalskog trenera nema dileme. Švedski državljanin, po njegovom mišljenju, idealan je fudbaler.

"Zlatan je zaljubljen u fudbal, ima veliko srce i veoma je emocionalno agresivan. Kad sam ga tjerao da igra više utakmica zaredom, mislilo se da ga hoću uništiti. Ali ono što sam ja pokušavao bilo je da izgradim mentalno jak tim i on je u odličnoj formi za Zlatnu loptu. Trebao bi je osvojiti", zaključuje trener Intera.

Dok je sasvim očigledno kako Mourinho obožava Ibrahimovića, takve osjećaje ne gaji prema Brazilcu Adrianu koji će vrlo vjerovatno ubrzo napustiti tim.

"Kad sam ja stigao na klupu, ljudi su govorili kako će mu promjena trenera goditi. Na početku je tako i bilo, ali on nije nastavio od sebe davati 100 posto. Da biste bili profesionalni fudbaler, morate igrati bez da vas trener kontroliše", smatra Mourinho i nastavlja: "Adriano treba tutora, nekoga ko će mu biti blizak, bilo kao prijatelj ili kao saigrač ili rođak. Predsjednik Moratti želi da on ostane, želim to i ja, ali ako zatraži da ode, neću ga sprečavati. On ispred sebe ima još deset godina da igra fudbal."

Ako Adriano ode, moguće je da će ga zamijeniti Didier Drogba.

"Nikad nisam krio posebnu vezu sa Didierom, ali mi ne treba još jedan napadač. Već imam Crespa, Cruza, Balotellija i Ibrahimovića", istakao je. "Ali za mene Drogba je više od igrača, on je dio mene, nastavak trenera na terenu."