Nogomet
280

Ibrahimović finansirao odlazak na SP reprezentacije sa posebnim potrebama

Anadolija
Švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović je finansirao odlazak osoba sa posebnim potrebama na Svjetsko prvenstvo.
Naime, nakon što švedski fudbalski tim osoba sa umanjenim intelektualnim sposobnostima nije prikupio potrebni novac za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, Ibrahimović je donirao novac kako bi ova ekipa ipak otputovala na takmičenje.

Švedski tim je uputio poziv poznatom švedskom fudbaleru bh. korijena zatraživši od njega da proda svoj dres kako bi od novca koji prikupe mogli otići na takmičenje.

Stefan Jonson, kapiten švedskog tima, za list “Hela Halsingland” je izjavio da je Ibrahimović odmah pozitivno odgovorio na njihov upit.

Ističe kako im je Ibrahimović kazao: “Šta će vam dres? Koliko uopšte košta vaš odlazak na to takmičenje?'”.

“Rekli smo mu da nam je potrebno još 350.000 švedskih kruna, odnosno 50.900 dolara. Ibrahimović je jednostavno tražio broj bankovnog računa i poslao nam novac”, ispričao je kapiten tima.

Ibrahimović je kasnije za medije izjavio da je uvijek spreman da podrži ovakve i slične humanitarne projekte.

“Svi ljudi bi trebali imati priliku da igraju fudbal, bez obzira na spol i na to jesu li drugačiji od ostalih. Kada smo propustili Svjetsko prvenstvo, bilo mi je zaista žao. Onda sam čuo za ovaj tim i odlučio sam da učinim sve što je u mojoj moći da odu na to takmičenje. To je bilo prirodna odluka”, kazao je Ibramihović.

Inače, Svjetsko prvenstvo za osobe sa umanjenim intelektualnim sposobnostima održava se svake četiri godine, obično u istoj zemlji gdje se održava standardno Svjetsko prvenstvo.