IFFHS
0

Ibrahim Mujkić među najboljim golmanima svijeta

Sarajevo-x.com
Ibrahim Mujkić 2000. godine (Foto: IFFHS)
Ibrahim Mujkić 2000. godine (Foto: IFFHS)
Prema podacima Instituta za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) iz Kelna nekadašnji golman banovićke Budućnosti Ibrahim Mujkić nalazi se na 16. mjestu najboljih golmana svijeta svih vremena.

Naime, Mujkić je u konkurenciji 440 čuvara mreže visoko pozicioniran, a tome je doprinijela činjenica da među stativama svoga tima nije primio gol od 20. novembra 1999. do 16. maja 2000. godine. Za 178 dana bez pogotka, dobio je 1.156 bodova.

Svakako treba spomenuti da je ova lista izašla u maju prošle godine, a tada je bh. golman bio 13. U međuvremenu je pao za tri mjesta.

"U to vrijeme imali smo strašnu ekipu. To mi je olakšalo da dođem do pomenutog rekorda. Sjećam se da sam gol primio u 13. kolu protiv Čelika. Nakon toga lopta dugo nije završila u našoj mreži. Rekord je prekinut u dvoboju sa Krajinom iz Cazina. Pobijedili smo 2-1 u tom meču", kaže za Sarajevo-x.com Mujkić.

Prvi na vječnoj listi je Brazilac Geraldo Pereira de Matos Filho, koji je u dresu Vasca da Game nije primio pogodak u razdoblju od 18. maja 1977. do 7. septembra 1978. godine (1.816 bodova).

Za kraj treba podvući da je Mujkić po pomenutom redosljedu deveti u Evropi, a iza sebe je ostavio mnoga poznata golmanska imena.