Nogomet
60

Ibišević želi u Herthi pokazati šta zna: Cijeli moj život je borba

Klix.ba
Vedad Ibišević
Vedad Ibišević
Prošle subote je bh. reprezentativac nastupio za svoj novi klub, njemačkog bundesligaša Herthu, a to je bio njegov prvi nastup na takmičarskoj utakmici od aprila. Tridesetjednogodišnji napadač je tako ostavio težak period iza sebe te je startovao pobjedom od 2:1 protiv bivšeg kluba Stuttgarta.

"Osjećao sam se sretno jer sam zaigrao nakon dužeg vremenskog perioda. Pobijedili smo u posebnoj utakmici ekipu Stuttgarta. Vratio mi se osmijeh, ponovo sam sretan", izjavio je Ibišević u intervjuu za Bz-Berlin.

Narednu utakmicu Hertha igra protiv Wolfsburga.

"Utakmicu u Wolfsburgu ne smijemo smatrati već izgubljenom, jer je Ingolstad nedavno osvojio bod. To možemo i mi, iako neće biti lako igrati protiv ekipe koja nastupa u Ligi prvaka. Utakmicu dočekujemo u dobroj formi i uspjeh tima je u prvom plano. Volio bih zaigrati protiv Wolfsburga i postići pogodak, jer je to moj posao", rekao je novi napadač Herthe.

Ibišević je svoj prvi bundesligaški hat-trick postigao upravo protiv sadašnjeg kluba Herthe.

"Sjećam se, igrao sam za Hoffenheim i pobijedili smo rezultatom 5:1. Bila je to prva utakmica nakon mog povratka na teren poslije operacije križnih ligamenata", kazao je Ibišević.

Zbog tog poraza je otkaz u Herthi dobio trener Lucien Favre, a kasnije je Vedad prešao u Stuttgart. U novom susretu s Herthom, koji su Švabe dobile rezultatom 5:0 a Ibišević postigao prvi gol, otkaz je dobio i drugi trener Michael Skibbe.

"To je veoma čudno. Nedavno sam razgovarao s nekim o tome. Ipak, naredne golove ću postizati za Herthu i trenera Pala Dardaija", riječi su popularnog Vede.

Nakon problema u Stuttgartu, iskusni napadač je tražio novi klub u kojem će dobiti priliku da se ponovo dokaže.

"Za mene je važno da sam dobio priliku igrati i pokazati šta mogu. Tražio sam rješenje, klub u kojem ću dobiti šansu. Hertha mi je to ponudila i bilo je logično da dođem", izjavio je Ibišević.

Njegovom prelasku u Herthu doprinijeo je i nekadašnji klupski i reprezentativni saigrač Sejad Salihović.

"Sejada zanm dugo, igrali smo zajedno za selekcije BiH i četiri godine u Hoffenheimu. On je moj najbolji prijatelj, a ja sam kum njegovom djetetu. Mnogo lijepih stvari mi je rekao o Berlinu", dodao je napadač Herthe.

Vedad je kao osmogodišnjak napustio BiH s porodicom zbog rata, nakon čega se počeo baviti nogometom.

"Rat nas je učinio jačim. Kada smo pobjegli iz BiH, živjeli smo u ogromnoj dvorani s drugim izbjeglicama. Zavolio sam nogomet, pa sam ga igrao i po snijegu. Igrao sam i u poderanoj obući", rekao je Ibišević.

Poraz mu uvijek teško padne.

"Plakao sam kao dijete kad izgubim, jer sam ambiciozan. To mi je pomoglo u karijeri. Danas više ne plačem, ali i dalje mrzim izgubiti", kazao je Vedo.

Nogometnu karijeru je počeo u Švicarskoj, gdje je njegova porodica pronašla utočište.

"Igrao sam za FC Baden. Kada je istekla viza, preselili smo se u SAD. Pomislio sam da je gotovo s nogometom, morali smo raditi i školovati se, no, srećom, dobio sam stipendiju. Bio sam uspješan u SAD, a pozvan sam i u mladu reprezentaciju BiH. Poslije sam potpisao ugovor s PSG-om te sam nastavio svoju borbu, jer mi je porodica ostala u St. Louisu. Nije bilo lako, ali sam slijedio svoj san i borio se. Cijeli moj život je borba", završio je Ibišević.