Nogomet
379

Ibišević uspješniji od Mujdže, Stuttgart u finalu njemačkog DFB kupa

Piše: D. B.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Večeras je odigran drugi polufinalni susret njemačkog DFB kupa u kojem su se sastali Stuttgart i Freiburg. Plasman u finale, gdje se već nalazi Bayern, osigurala je ekipa Stuttgarta pobjedivši rezultatom 2:1.

Bio je ovo direktan okršaj bh. reprezentativaca Vedada Ibiševića u dresu Stuttgarta i Mensura Mujdže, koji brani boje Freiburga. Stuttgart je dobro otvorio polufinalnu utakmicu protiv Freiburga, a prvu priliku za domaće je u 5. minuti propustio realizirati Harnik.

Ipak, Švabe su u vodstvo stigle četiri minute kasnije kada je nakon asistencije Traorea pogodio Boka. Slavlje domaćih je trajalo svega pet minuta jer je Rosenthal poravnao na 1:1, a asistenciju je upisao Kruse. Švabe nisu odustajale, a to se isplatilo u 29. minuti kada je novo vodstvo domaćim donio Harnik. Na drugoj strani nekoliko minuta kasnije je zaprijetio Schmid, ali gola nije bilo. U 33. minuti je priliku za gol Freiburga propustio Kruse.

Desetak minuta poslije je u prilici bio Traore, ali promjene gola nije bilo. Njegov saigrač Maxim u 45. minuti također nije uspio savladati gostujućeg golmana Baumanna. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 2:1 u korist Stuttgarta.

U nastavku utakmice su domaći nastavili s dobrom igrom te su stvarali prilike za pogodak. Golmanu gostiju su opasno prijetili Rudiger, Traore i Gentner, dok su gosti teško dolazili do šanse za pogodak. Jednu o njih je u 52. minuti propustio Ginter.

Bh. reprezentazivac Vedad Ibišević se na listu stijelaca u ekipi Stuttgarta propustio upisati u 53. minuti utakmice. Deset minuta kasnije je u centru pažnje bio Harnik, ali njegov udarac glavom nije našao put ka golu Freiburga. Odlučni da osiguraju pobjedu i plasman u finale DFB kupa, igrači Stuttgarta su jurišali na gol Freiburga. Jednu od prilika je propustio Boka u 66. minuti susreta.

Na drugoj je strani tri minute kasnije uzvratio Kruse. Igrala se 76. minuta kada izglednu šansu za Freiburg nije iskoristio Caligiuri, a precizniji nije bio ni Rosenthal tri minute kasnije. Isti igrač je bio u fokusu u sljedećem napadu gostiju, ali ponovo gola nije bilo. Prilike za Stuttgart su u finišu propustili Molinaro i Harnik, a u ekipi Freiburga je neprecizan bio Krmas. Utakmica je završena rezultatom 2:1 u korist Švaba, što je sasvim dovoljno za plasman u polufinale DFB kupa. Ibišević i Mujdža su za svoje ekipe odigrali svih 90. minuta.

Bayern i Stuttgart finale DFB kupa igraju 1. juna.