Nogomet
63

Ibišević: Neki će na Mundijalu prvi put čuti za Bosnu i Hercegovinu

Klix.ba
Vedad Ibišević (Foto: Klix.ba)
Vedad Ibišević (Foto: Klix.ba)
Vedad Ibišević, reprezentativac BiH i autor gola koji je Zmajeve odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazil, za pakistanske medije je govorio o utakmici protiv Litvanije u Kaunasu, saigračima iz reprezentacije, šansama na Mundijalu, Stuttgartu...

Oktobar prošle godine ostat će upisan zlatnim slovima u historiji nogometne reprezentacije BiH, ali i u najljepšem sjećanju "devetke" bh. nogometne reprezentacije. Golom u 68. minuti na gostovanju u Kaunasu protiv Litvanije, Ibišević je osigurao tri boda zmajevima i prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi za Mundijal.

"To je bio jedan od najsretnijih trenutaka u mojoj karijeri, bilo je veoma emotivno. Nakon svega što mi se desilo tokom života, zaslužio sam da postignem odlučujući gol. Sretan sam zbog činjenice što je moj gol odveo BiH na jedno veliko takmičenje po prvi put", kazao je Ibišević za portal Dawn.

Nakon plasmana, 30-godišnji napadač Stuttgarta očekuje početak Mundijala.

"Moj cilj je biti maksimalno spreman za Brazil. Plasman na Svjetsko prvenstvo za Bosnu i Hercegovinu mnogo znači. Promovisat ćemo našu zemlju na najvećem nogometnom festivalu i mislim da je veliki korak naprijed i odlična reklama za zemlju. Neki će po prvi put čuti za BiH", dodao je napadač.

Stuttgartu ove sezone ne ide najbolje u Bundesligi gdje se bore za opstanak. Ibišević se nada da će u Brazil otići nakon što izbori ostanak u najelitnijem razredu njemačkog nogometa.

"Igrati za klub i državu nije isto. Neki su u prošlosti odlično igrali u klupskom dresu dok se nisu proslavljali u dresu reprezentacije. Nadam se da se to neće desiti meni. Uradit ću sve da budem u vrhunskoj formi na Mundijalu", dodao je Ibišević.

Grupu F u kojoj su Zmajevi Ibišević opisuje kao tešku.

"Žrijeb je mogao biti bolji, ali i gori. Na Svjetskom prvenstvu nema lakih protivnika. Niko tamo ne ide slučajno, svi imaju svoje kvalitete i treba ih poštovati. Naš posao je igrati najbolje što znamo u te tri utakmice. Možemo li se plasirati u drugi krug? Naravno da možemo", kazao je Ibišević.

Sa Džekom će činiti udarni napadački tandem Zmajeva. Iza njih, piše navedeni portal, bit će Miralem Pjanić.

"Uvijek igramo napadački nogomet jer imamo takve igrače i zbog toga smo postigli toliko golova u kvalifikacijama. Džeko i Pjanić su vrhunski igrači i dobro sarađujemo. Nadam se da će tako biti i u budućnosti", dodao je Ibišević.

"Ali, reprezentaciju ne činimo samo nas trojica. Bitno je da igramo kao tim. Svaki član reprezentacije je od izuzetne važnosti", kazao je Ibišević.