Postavlja rekorde
3

Ibišević je Kickerov igrač kola, uvijek gladan golova

Totalsport
Ibišević u duelu (Foto: Arhiv)
Ibišević u duelu (Foto: Arhiv)
Prvi put za njegove nogometaške karijere u Bundesligi bh. napadač Stuttgarta Vedad Ibišević (28) je zaslužio Kickerovu nagradu za igrača kola u Bundesligi.

Sjajni Stuttgartov napadač dao je sva tri gola za svoju ekipu u subotnjoj domaćoj pobjedi (3-1) nad Schalkeom, te je od reportera njemačkog sportskog magazina zaradio savršenu ocjenu: jedan.

Bio je to njegov drugi bundesligaški "hat-trick": prvi je ostvario kao nogometaš Hoffenheima pri 5-1 pobjedi nad Herthom 27. septembra 2009. godine.

I tada je ocijenjen najvišom ocjenom, ali nije ponio naslov igrača kola. Jedinicom su ga Kickerovi reporteri također ocjenjivali jednom u prošloj (4-1 protiv Mainza, 2 gola) i jednom u sezoni 2008/09 (4-1 protiv dortmundske Borussije, 2 gola), kada je i skrenuo pažnju na sebe sjajnom jesenskom polusezonom koju je Hoffenheim okrunio na prvom mjestu tabele.

Postigao je te jeseni u 17 utakmica 18 golova, čemu je dodao još i sedam asistencija. Tokom zimskih priprema, nažalost, teže je povrijedio koljeno.

Dosad je sezone dao deset golova, polovinu od svih Stuttgartovih pogodaka. Jedini u Bundesligi ima postotak od 50% postignutih pogodaka za svoju ekipu. Dijeli prvo mjesto liste strijelaca sa Stefanom Kießingom iz Bayera i Alexanderom Meierom iz Eintrachta.

Trener Stuttgarta Bruno Labbadia za njega kaže da "ima smirenost, kvalitetu i, iznad svega, petlju". Ovim je postignućem Ibišević postao prvi Stuttgartov nogometaš od Fredija Bobica i Giovanea Elbera iz slavne generacije 1996/97 koji je polusezonu završio s dvocifrenim brojem golova.

"Ne postoji recept za uspjeh. Jednostavno sam uvijek gladan golova. Stoga uživam u ovom trenutku jer, moram priznati, uistine mi ide", izjavio je za Kicker Ibišević otkrivši također da se osjeća vrlo umorno nakon njemu debitantske sezone u eurokupovima.

"Iskreno, drago mi je da je faza takmičenja po grupama gotova. Napokon malo odmora i prilika za druženje s porodicom."