Strah od vrućina
0

I igrači žele zimsko prvenstvo u Kataru

Sarajevo-x.com
Sa utakmice Brazil - Argentina odigrane u Kataru
Sa utakmice Brazil - Argentina odigrane u Kataru
Unija svjetskih fudbalera smatra da bi Svjetsko prvenstvo 2022. godine trebalo biti odigrano tokom zime umjesto na ljeto, javlja BBC.

Organizacija FIFPro objavila je da je sretna odlukom FIFA-e da razmotri mogućnost promjene termina. Podsjećamo da temperature u Kataru, domaćinu SP-a 2022. godine ljeti dostižu temperature preko 40 C.

Mogućnost promjene termina podržao je i predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Sekretar tehničkog komiteta FIFPro Tijs Tummers doveo je u pitanje odluku da se Kataru dodijeli domaćinstvo.

"Prosječna temperatura u junu i julu je 41 C, a tokom dana i 50 C uz veliku vlažnost vazduha. Turistima se ne preporučuje odlazak u Katar tokom ljeta dok domaće stanovništvo masovno napušta zemlju u tom periodu. Smatram da ljeti u Kataru ne postoje uslovi za održavanje SP-a", Tummers.

Svoju zabrinutost izrazio je i Franz Beckenbauer, koji smatra da bi vrućina mogla utjecati na zdravlje igrača.

Tummers smatra da bi promjena termina bila dobar potez, a i igrači bi bili u boljem stanju nego u uobičajenom terminu nakon naporne evropske sezone.

"Tada bi morali napraviti prostor za turnir, iako većina zemalja ima zimsku pauzu. Evropska prvenstva bi morala biti igrana do polovine juna i augustu", rekao je Tummers, dodavši da bi takva odluka bila pozitivna s obzirom na probleme sa snijegom u Evropi.