Zmajevi ujedinili regiju
0

I Hrvati će navijati za BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Prema pisanju hrvatskog internet portala Index.hr, reprezentacija BiH, popularni "zmajevi" osvojili su srca brojnih hrvatskih navijača koji bi u nedostatku svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi utjehu mogli pronaći u genijalnostima Edina Džeke i ostatka nogometnih velemajstora.

Prosječnog čovjeka često raduje kada se liliputanac pretvori u Gulivera, a onda još kada je ta momčad pod vodstvom čovjeka poprilično omiljenog na ovim prostorima, Ćire Blaževića, Hrvati izgleda imaju nekoliko valjanih razloga da u nedostatku interesa za SP, Ćirine Zmajeve uzmu kao svoje. Index je to već učinio. Da, susjedna Bosna i Hercegovina, kao lepršavo - simpatični dojučerašnji nogometni liliputanac, i "trener svih trenera" više su nego dostojna zamjena, piše Index.hr.

Nogometni zanos koji je obistinio Ćirine riječi o ujedinjenju zemlje, nije ostao samo unutar granica naše domovine, već je ujedinio i građane susjednih zemalja. Bosanski zmajevi uspjeli su gotovo nemoguće, ujedinili su srca ljudi koje dijeli granica, a koji im žele samo jedno, nastup u Južnoj Africi u kojoj bi mogli predstavljati ugodno iznenađenje, ako nas naravno, prije toga posluži sreća u žrijebu za baraž.

Index.hr u svome tekstu podsjeća na put BiH od sramnog poraza protiv Grčke 0:4 na Bilinom polju do veličanstvenih pobjeda u ovim kvalifikacijama i odlaska u toliko željeni baraž. Reprezentacija BiH treća je najefikasnija ekipa kvalifikacija, a Edin Džeko je drugi najbolji strijelac. Podaci koji govore da nikome nećemo biti lak takmac i da nijedna fudbalska velesila neće biti pretjerano sretna ako bude morala ukrstiti snage sa Ćirinim lavovima.