Nogomet
238

I dalje bez pobjede u 90 minuta: Portugal nakon penala izbacio Poljsku i izborio polufinale Eura

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U prvom četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj Portugal je nakon penala savladao Poljsku i plasirao se u polufinale gdje čeka pobjednika iz okršaja Velsa i Belgije. Regularni dio meča, kao i produžeci, okončan je rezultatom 1:1, a na penalima Portugal je slavio sa 5:3.

Portugalci su stigli među četiri najbolja tima Evrope, a da na tom putu nisu slavili nijednom nakon regularnih 90 minuta. U grupi F su upisali tri remija, Hrvatsku su izbacili nakon produžetaka, a Poljake nakon penala.

Na drugoj strani, Poljska je ispala bez poraza u regularnih 90 minuta. U grupi C su skupili dvije pobjede i remi, a u osmini finala su nakon penala savladali Švicarsku.

Poljaci su sjajno otvorili meč i konačno su dočekali da Lewandowski prekine golgeterski post. Napadač Bayerna je pogodio mrežu Ruija Patricija u drugoj minuti nakon asistencije Grosickog. To je bio prvi gol Lewandowskog u dresu Poljske nakon što je prethodno imao niz od sedam mečeva bez postignutog pogotka.

Ovo je bio i drugi najbrži gol u historiji evropskih prvenstava i postignut je nakon jedne minute i 40 sekundi igre.

Tim Adama Nawalke je prije ovog meča primio samo jedan gol, a to je onaj iz osmine finala protiv Švicarske kada je Xherdan Shaqiri makazicama matirao Fabianskog. Taj podatak o primljenim golovima ukazivao je na to da će Portugalci teško naći put do mreže Poljaka.

Iako je gol nekako nagovještavao uzbudljivu utakmicu, u narednim minutima nije bilo velikih uzbuđenja pred golovima. Narednu šansu vidjeli smo u 16. minuti kada je Milik pogodio spoljni dio mreže portugalskog gola.

Prva prijetnja Portugala desila se u 29. minuti kada je šutirao Ronaldo, ali bio je to lagan plijen za Fabianskog. Dvije minute kasnije Ronaldo je nakon duela sa Pazdanom tražio penal, ali sudija se nije oglasio.

Portugalci nisu uspijevali razdrmati čvrstu odbranu Poljaka sve do 33. minute kada je trenutak inspiracije 18-godišnjeg veznjaka Renata Sanchesa izazvao delirijum na tribinama. Sanches je uzeo loptu na nekih 30 metara od gola Poljaka, povukao je ka golu, odigrao dupli pas sa Nanijem, a onda sa oko 18 metara snažnim udarcem lijevom nogom matirao Fabianskog.

Time je Sanches postao najmlađi strijelac u nokaut fazi evropskih takmičenja, a samom činjenicom da se našao u prvoj postavi postao je i najmlađi Portugalac koji je počeo meč na evropskim prvenstvima. Sanches je u meču sa Poljacima imao tek 18 godina i 316 dana.

Gol Sanchesa vratio je meč u onaj okvir kakav se predviđao i prije prvog sudijskog zvižduka - taktiziranje i oprez. To su selektori Adam Nawalka i Fernando Santos pokazali i prije ovog meča, navikli su nas.

Naredno uzbuđenje pred golovima vidjeli smo u drugom dijelu, tačnije u 57. minuti meča kada je Ronaldo šutirao iskosa iz vrlo teške pozicije iako je u sredini imao Marija koji je bio u boljoj poziciji. Napadač Reala nije vidio saigrača i neprecizno je šutirao.

Mnogo bolju šansu imao je Ronaldo u 62. minuti kada nije uspio zahvatiti loptu koju je poslao Nani. U nastavku akcije Krychowiak je izblokirao Cedrica.

Najbolja šansa Poljaka u drugom dijelu stigla je u 69. minuti kada je Rui Patricio odbranio Milikov udarac.

Portugal je imao dvije jako dobre šanse u 78. i 82. minuti kada su u centru događaja bili Fonte i Ronaldo, ali mreža Poljaka je i dalje mirovala. Ipak, ubjedljivo najbolja prilika drugog dijela bila je ona iz 86. minute kada je Moutinho poslao loptu za Ronalda koji izlazi jedan na jedan sa Fabianskim, ali ne uspijeva zahvatiti loptu i još jedna šansa odlazi u nepovrat.

Do kraja meča nije bilo značajnih dešavanja pred golovima, a bitno je istaknuti žuti karton Williama Carvalha koji će zbog toga propustiti polufinale. Uslijedili su produžeci. Ponovo je na scenu stupio Ronaldo i ponovo je imao loš prvi kontakt s loptom kada je u 93. minuti u na svega tri metra udaljenosti od gola katastrofalno reagovao te nije uspio ni šutirati.

Nova prijetnja Poljske stigla je u 101. minuti kada je Milik sa oko 17 metara topovski šutirao pored gola. Dvije minute kasnije pokušavao je Nani na drugoj strani, ali Fabianski zaustavlja njegov udarac.

Drugi produžetak je protekao bez ijednog pravog pokušaja i oba tima su ličila na dva iznemogla teškaša u posljednjoj rundi bokserskog meča. Čekao se posljednji sudijski zvižduk. Tek u finišu produžetka Poljaci su uspjeli zaprijetiti, ali njihovi pokušaji bili su izblokirani tako da se pristupilo izvođenju penala.

Portugal je šutirao prvi, a za njega su pogađali Ronaldo, Renato Sanches, Moutinho, Nani i Quaresma.

Za Poljsku su pogađali Lewandowski, Milik, Glik, a promašio je Blaszczykowski.

Portugal: Rui Patricio, Pepe, Fonte, Ronaldo, Mario (Quaresma 80'), W Carvalho (Danilo 96'), Sanches, Nani, Eliseu, Soares, Adrien Silva (Moutinho 73').

Poljska: Fabianski, Piszczrk, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec 98'), Grosicki (Kapustka 82'), Milik, Lewandowski.