Copa Libertadores
0

I četvrti brazilski klub izborio četvrtfinale

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poznato je sedam četvrtfinalista nogometne Cope Libertadores, južnoameričke verzije Lige prvaka. U četvrtak su taj status izborili brazilski Cruzeiro i argentinski Estudiantes La Plata.

Ekipa iz Belo Horizontea, u kojoj je prve seniorske korake još prije 15-ak godina načino slavni Ronaldo, danas napadač Corinthiansa, odbranila je 2-1 pobjedu iz prvog dvoboja protiv čilenaskog Universidad de Chilea. Štaviše, čak ju je povećala nakon što je golom napadača Klebera u 74. minuti pobijedila 1-0 na domaćem terenu.

Iako su Čileanci bili ti kojima je trebala pobjeda, dominirali su domaći, koji su tako broj brazilskih klubova u četvrtfinalu zaokružili na četiri.

Posao je odradio i Estudiantes iz La Plate, sačuvavši 3-0 prednost iz prve utakmice na gostovanju kod paragvajskog Libertada u Asuncionu. Završilo je bez golova (0-0).

Odgođenu su prvu utakmicu četvrtfinala odigrali urugvajski Defensor Sporting i Boca Juniorsi u Montevideu. Na legendarnom je Centenariju Boca dvaput vodila, da bi na kraju završilo 2-2. Strijelci za favorizirane goste bili su Maradonini reprezentativci Martin Palermo i Rodrigo Palacio.

Sljedeće sedmice Boca će na svojoj La Bomboñeri tražiti prolaz u četvrtfinale, gdje već čeka upravo Estudiantes, tim koji kapitenski predvodi Juan Sebastian Veron.

Copa Libertadores, osmina finala:

Cruzeiro – Universidad de Chile 1-0, prva utakmica 2-1 (Kleber 74) Libertad – Estudiantes 0-0, 0-3 Defensor Sporting – Boca Juniors 2-2 (Gaglianone 45, Mora 83 / Palermo 3, Palacio 56)

Parovi četvrtfinala:

Gremio – Caracas Cruzeiro – Sao Paulo Nacional – Palmeiras Estudiantes – Boca Juniors/Defensor Sporting