Nogomet
0

Hyypiä na kraju sezone ide u penziju

Totalsport
Sami Hyypiä
Sami Hyypiä
Sami Hyypiä (37), finski veteran u dresu Bayera, na kraju sezone oprostit će se od aktivnog bavljenja nogometom i započeti trenersku karijeru.

Potvrdio je to Bundesligaš iz Leverkusena putem službenih internetskih stranica, na kojima se navodi da će Hyypiä započeti trenersko školovanje, ali i biti jedan od trojice asistenata finskog selektora Mika-Mattija Paatelainena

Od jula 2012. godine Hyypiä će dobiti dvogodišnji ugovor u Leverkusenu gdje će obnašati dužnost pomoćnog trenera.

Finski branič došao je u Bayer 2009. godine, nakon decenije provedene u Liverpoolu za koji je postigao 35 golova u 463 utakmice. Odigrao je svaku minutu u 57 uzastopnih utakmica za "redse" od 2001. do 2006. godine u evropskim takmičenjima, što znači i u 2005. godini kada je Liverpool osvojio naslov u Ligi prvaka.

Za izabranu vrstu sakupio je 105 utakmica. Posljednju je odigrao u oktobru prošle godine.

Dodajmo ovome da je Leverkusen vezao Freiburgovog Ömera Topraka petogodišnjim ugovorom. Zamišljeno je da uskoro 22-godišnji Nijemac turskog porijekla popuni poziciju nastalu Hyypijinim odlaskom.

Podsjetimo i da Bayer sljedeće sezone preuzima aktuelni Freiburgov trener Robin Dutt, a da aktuelni šef struke u drugoplasiranoj ekipi njemačke lige, Jupp Heynckes, sjeda na klupu minhenskog Bayerna.