Ima jedinstvenu podršku
0

VIDEO / Husref Musemić nema čarobni štapić, ali ima čvrstu ruku

Piše: Edin Isanović
Husref Musemić novi je šef struke FK Sarajevo. On će u srijedu u prostorijama kluba biti predstavljen na pres konferenciji. Bez dvojbe, on je najtrofejniji trener tima sa Koševa u posljeratnom periodu. U prethodna dva mandata vodio je Bordo tim sa nemjerljivom strašću. Na najveći bh. stadion stiže kako bi nametnuo svoj autoritet i pokušao vratiti uzdrmano povjerenje pristalica Sarajeva.
Husref Musemić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Husref Musemić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nekadašnnji centarfor koševskog premijerligaša prvo je kao igrač osvojio naslov prvaka bivše Jugoslavije u sezoni 1984/85. Dvadeset godina poslije kao trener Bordo tima osvojio je Kup BiH, a dvije sezone kasnije dotakao je vrh u prvenstvu.

Uspjeh je u mnogome stvar slučaja, sreće ili nesreće. Sarajevo je briljiralo u nekim sezonama kada je na klupi sjedio Musemić.

U Evropi je eliminisao Sigmu, pokleknuo od Bešiktaša, pobjeđivao Rapid iz Bukurešta. Pamti se kako je izbacio Genk. Igrao je protiv Dinama iz Kijeva u 3. pretkolo Lige prvaka. Sve nabrojano dovoljno govori samo po sebi.

Poznat po burnom karakteru

Kada smo ga prije nekoliko dana nazvali i pitali da li bi preuzeo Bordo tim, odgovorio je.

"Ko ne bi bio zainteresovan da vodi Sarajevo? Svaki slobodan trener želi da radi, tako i ja. Oni koji odlučuju znaju koje je rješenje.“, kratko je za Klix.ba rekao ljubimac koševske publike.

Musemić je poznat po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću na terenu. Husrefu se beskrajno vjeruje. Svi se nadaju kako će složiti kvalitetnu ekipu koja će se boriti za sami vrh. On nema čarobni štapić, ali ima čvrstu ruku i nogometno znanje.

Od stratega koji ima jedinstevnu podršku očekuje se da ubrza igru i da Sarajevo krene jednom novom stazom. Najtrofejniji trener Bordo tima težit će da ekpa bude spremna i potpuno racionalna. Pokušat će od igrača izvući maksimum u svakom dvoboju. Prvi ispit već ga očekuje naredni vikend kada na Koševu gostuje Olimpic, tim koji je donedavno vodio upravo on. Pobjeda će biti prijeko potrebna. Dolazak novog trenera često homegenizira ekipu. Nakon sramotnog remija sa Gradinom igrači će težiti da poprave dojam, ali da se dokažu novom šefu.

Tri velike pobjede na Bordo klupi

U nastavku vam donosimo tri izuzetno važna trijumfa Bordo tima za vrijeme Husrefove ere u prethodna dva mandata.

U sezoni 2002./03., u tadašnjem Kupu UEFA, bh. predstavnik je igrao protiv Sigme. Prvi meč u Češkoj završen je pobjedom domaćih 2:1. U uzvratnom meču na najvećem bh. stadionu Sarajevo je slavilo identičnim rezultatom. Gosti su rano poveli, ali su igrači u bordo majicama, nošeni velikom podrškom sa tribina, u drugom poluvremenu postigli dva pogotka, strijelci su bili Obuća i Osmanhodžić.

U produžecima nije bilo promjena pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca i Bordo tim je bio uspješniji.

U sezoni 2006/07 Sarajevo je osvijilo naslov prvaka BiH. U posljednjem kolu na najvećem bh. stadionu izabranicima Husrefa Musemića trebala je pobjeda protiv Radnika iz Bijeljine kako bi ovjerili naslov. Na kraju su stigli do cilja. Pred velikim brojem gledalaca slavili su 5:0 i osvojili titulu.

Tim sa Koševa nadmetao se u Ligi prvaka 2007. godine. Nakon što su eliminisali Marsaxlokk sa Malte, naredni suparnik bio je belgijski Genk. U istoimenom gradu tim sa Koševa je, u prvoj utakmici, stigao do veličanstvene pobjede od 2:1, mrežu domaćih pogodili su Raščić i Muharemović. U uzvratu na najvećem bh. stadionu Genk je pobijedio rezultatom 1:0, ali je Sarajevo zbog dva postignuta gola u gostima prošlo dalje. Mnogi pamte da je Musemić nakon ovog spektakularnog uspjeha bio presretan.