Lijepa priča iz FK Zanatlija
0

VIDEO / Husić: Cilj nam je skloniti djecu s ulice i doprinijeti zajednici

Piše: Dalibor Bošnjak
FK Zanatlija iz Visokog je ekipa koja se takmiči u opštinskoj ligi. Iako mnogi ne mare za ovaj rang takmičenja, kolektiv ovog kluba je ipak vrijedan pažnje. Priča FK Zanatlija može poslužiti kao inspiracija i primjer drugima kako napredovati od vlastitog rada, kako biti nesebičan i koristan svojoj zajednici.
Delegacija FK Zanatlija u posjeti redakciji portala Sarajevo-x.com
Delegacija FK Zanatlija u posjeti redakciji portala Sarajevo-x.com
Godine 1973. je osnovan FK Prijeko iz kojeg je 1980. godine nastao FK Zanatlija. Kolektiv je egzistirao do 2004. godine, nakon čega je ugašen. Međutim, zahvaljujući grupi entuzijasta, 2009. godine ponovo počinje lijepa, uspješna i inspirativna priča ovog kluba.

O FK Zanatlija i njegovim aktivnostima smo razgovarali sa četiri člana uprave Visočana, Mirzom Laletovićem, Dženanom Tahmazom, Muhamedom Husićem i Adnanom Jašarspahićem.

Adnan Jašarspahić je rekao da je FK Zanatlija prvi klub na prostoru Visokog koji funkcioniše po konceptu samofinansiranja. Po tom konceptu je napravljen i projekt vrijedan 50.000 KM, a to je stadion sa umjetnom travom.

"Aktivnosti i projekti FK Zanatlija mogu i trebaju biti primjer svima u BiH. Izdvojit ću projekt stadiona sa umjetnom travom koji smo napravili na zemljištu Mješovite srednje škole Hazim Šabanović. Škola je dala svoje zemljište, a zauzvrat je dobila stadion na korištenje", rekao je Jašarspahić.

FK Zanatlija finansijska sredstva prikuplja uglavnom od događaja i projekata koje sam organizira. Također, sredstva se prikupljaju i od organizovanja putovanja na utakmice reprezentacije BiH. Međutim, sva zarada odlazi u humanitarne svrhe i izgradnju infrastrukture. Osim toga, ovaj klub organizuje i mnoge humanitarne akcije i akcije koje doprinose zajednici, poput čišćenja rijeke Bosne.

Muhamed Husić je govorio o već ostvarenim i budućim projektima kluba.

"FK Zanatlija od 2011. godine ima fudbalsku akademiju koju pohađa 80 djece. Akademiju vodi bivši bh. reprezentativac Esmir Džafić Ćaja, a ona koristi pomenuti stadion napravljen na zemljištu škole. Novac za stadion smo prikupili prodajom termina unaprijed. Koncept samofinansiranja, između ostalog, realiziramo praćenjem reprezentacije BiH i tako finansiramo klub. Mi također organizujemo turnire, gala večer Nebeskoplavu noć i mnoge druge događaje. Naš novi projekt je kupovina kombija za prijevoz djece na utakmice. Tim kombijem djeca zimi mogu ići na skijanje i na bazen u Sarajevo, jer to u Visokom nemamo. Kombi će moći koristiti i rukometaši i organizacije kojima je potreban", kazao je Husić.

On je dodao da je budući cilj kluba izgraditi vlastitu infrastrukturu i potom se kvalifikovati u viši rang takmičenja. Prema njegovim riječima, druženje, sklanjanje djece sa ulica i rađanje novih korisnih ideja i projekata su prioritet. Jedna od ideja je i osnivanje opštinske lige za djecu do 12 godina. Husić smatra da će se na taj način stvarati mladi igrači koji bi mogli napraviti značajne karijere.

Torta u znak dobre saradnje
Torta u znak dobre saradnje
Mirza Laletović je rekao da je delegacija FK Zanatlija putovala u mnoge zemlje gdje je prezentovala svoje ideje, a bili su i gosti klubova poput Fenerbahcea i Dinama iz Zagreba.

Dženan Tahmaz je napomenuo da se u Visokom organizuju fudbalske manifestacije na kojim učestvuju poznate ličnosti i pojedini bivši reprezentativci BiH, kao i različiti tradicionalni godišnji događaji, poput Nebeskoplave noći.

"Nebeskoplava noć je događaj koji organizujemo svake godine. To je prilika da se zahvalimo onima koji su pomogli u realizaciji naših projekata te da prezentujemo nove projekte i ideje" kazao je Tahmaz.

Husić i Tahmaz su napomenuli da put do uspješnih projekata nije samo oslanjanje na institucije, nego sopstveno ulaganje i ideja samofinansiranja kojom je moguće napraviti velike stvari.

FK Zanatlija ima i himnu koju možete pogledati u priloženom videu. Snimak sadrži i fotografije koje govore historijatu, projektima i aktivnostima kluba. Grupa entuzijasta iz Visokog se nada da će njihova ideja potaknuti Bosance i Hercegovce da u svojim gradovima započnu slične projekte.