Nogomet
17

Hurtić i Čataković: Osigurati Evropu na Tušnju i mirno dočekati Olimpic

Piše: D. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U prostorijama FK Sarajevo danas je održana konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili šef stručnog štaba Bordo ekipe Almir Hurtić i mladi nogometaš Hamza Čataković te su govorili o utakmici 29. kola Premijer lige BiH protiv Slobode na Tušnju.

Premijer liga BiH je izuzetno zanimljiva do samog kraja, a borba je još uvijek neizvjesna. Psihološki faktor je izuzetno važan.

"Sve se rješava u narednih sedam dana, finiš je prvenstva. Igrači iza sebe imaju dosta priprema, treninga i utakmica, svi klubovi su u istoj poziciji, nije samo nama teško. Puno toga je ostalo da se riješi u zadnje dvije utakmice, psihološki pritisak je dosta veći nego raniji. Pobjeđivat će spremnije i psihološki stabilnije ekipe koje pokažu bolju igru", izjavio je Hurtić.

Almir Hurtić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Almir Hurtić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Za Slobodu je trener Sarajeva imao samo riječi hvale.

"Sloboda ima dobru, kompaktnu i iskusnu ekipu koja zna igrati na rezultat. Posebno su dobri prema naprijed, gdje imaju kvalitetne i iskusne pojedince, koji mogu riješiti utakmicu. Također, u defanzivi stoje kompaktno, ova ekipa sigurno pripada vrhu tsbele", rekao je šef stručnog štaba tima sa Koševa.

Ipak, Sloboda se dosta potrošila igrajući na dva fronta, što bi moglo biti od koristi gostima.

"To može biti prednost za nas, ali i ne mora biti. Oni imaju dosta igrača, mogu rotirati, nisu baš svi dobili priliku. Mi imamo dovoljan, ali ne preširok kadar. U zadnjoj utakmici smo imali četvoricu igrača mlađih od 19 godina, mislim da smo najmlađi tim u ligi, a borimo se za Evropu", kazao je Hurtić.

Pritisak je velik u finišu sezone.

"Pokušavam da stabilizujem i motivišem igrače, a svaki od njih mora raditi na sebi u tom segmentu. Psiha je bitna u nogometu zbog pritiska koji utiče na igru", dodao je trener Sarajeva.

Hamza Čataković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hamza Čataković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Bordo ekipa je ove sezone imala problema s timovima iz vrha tabele.

"Ekipa je stabilna, igramo dobro, pa nisam zabrinut. Poraz od Želje nismo zaslužili, tu utakmicu neću zaboraviti. Puno smo šansi promašili", rekao je Hurtić.

On moći računati na Barbarića i Bekića, koji su odradili suspenzije, bit će spreman i Radovac, a na Berberovića ne može računati zbog povrede mišića.

Mladi Čataković se nada pobjedi u Tuzli.

"Očekujemo tešku utakmicu, ali ćemo je igrati kao i svaku drugu, idemo na pobjedu. Nadam se da na Tušnju možemo osigurati Evropu i u zadnjem kolu rasterećeni dočekati Olimpic. Hvala treneru na povjerenju, želim to opravdati", jasan je bio Čataković.

Utakmica Sloboda - Sarajevo se igra u subotu na Tušnju s početkom u 17:00 sati.